jegesmedve


Minden ősszel több ezer jegesmedve gyűlik össze a kanadai Hudson-öböl délnyugati partjain, hogy kivárja a tengeri jég hízását, és megkezdhesse a vadászatot. Általában csak egy maréknyi biológus, klímakutató és turista láthatja a világ legdélebbi csücskében élő jegesmedve-populációt. Most viszont az Explore.org szervezetnek köszönhetően minden, internetkapcsolattal rendelkező érdeklődő nagy felbontású videókon figyelheti az állatokat.

Az érdeklődők talán még az anyákat és bocsaikat is megfigyelhetik. Vemhes nőstényeket azonban valószínűleg nem látnak majd, mivel azok mind visszavonultak a kontinens belsejébe hóbarlangokat ásni  – mondja Tom Smith, utahi biológus. Januárban hozzák világra bocsaikat és márciusban jönnek elő barlangjaikból.

A webkamerákat eredetileg azért fejlesztették ki, hogy felkeltsék a közvélemény érdeklődését a medvék iránt. A felhasználók pillanatfelvételeket is készíthetnek a videókból, amelyeket megoszthatnak a közösségi oldalakon. A kutatók viszont már a látogatók tudományos vizsgálatokba való bevonását fontolgatják. Például az ilyen pillanatképek segíthetnek nyomon követni a mackók testsúlyát.

Az élő közvetítésért kattintson ide!

Címkék: élőben, sark, jegesmedvék, északi, déli, kis szines