Somogy megye időjárása a következő két napban nem változik lényegesen. A szerdán érkező hidegfront előterében még mindig délnyugati az áramlás, amivel továbbra is meleg levegő érkezik hozzánk. Hétfőn, a hajnalban érkezett felhősáv feloszlása után, többnyire napos idő várható, a délutáni órákban 20-25 fok közötti maximum hőmérsékletekkel. A magasabb értékeket a megye déli és keleti részén mérhetjük majd. Kedden az ország északnyugati tájaira már megkezdődik a hűvösebb levegő beszivárgása, de ebből Somogy megyében még nem sokat fogunk érezni, ugyanis a délutáni hőmérsékletek még mindig magasan,  22-23 fok körül valószínűek

Szerdán egy gyenge hidegfront vonul át felettünk. A front útját megerősödő északnyugati szél, és néhol, kisebb záporok kísérhetik, de jelentős csapadék nem várható. Nem lesz drasztikus a frontátvonulás. A hőmérsékletek szerda napközben már csak 17-19 fok körül alakulnak, de ezek az értékek még mindig magasabbak az átlagosnál. Csütörtökre 1-2 fokkal tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A Kárpát-medence feletti anticiklon átmenetileg gyengül, ugyanakkor a következő 48 órában már egy ciklon hidegfrontja közelít meg minket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Hétfő: a hajnali órákban érkezett keskeny felhősáv a délelőtti órákban feloszlik, ezt követően többnyire napos idő várható. Csapadék nem lesz, a délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 20-25 fok körül alakul, a magasabb értékeket a megye déli és keleti részén mérhetjük majd. Késő estére 13-18 fokig hűl a levegő.



Kedd: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Legfeljebb a megye északi területein fordulhat elő átmeneti jelentéktelen zápor a délutáni órákban. A szél időnként megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 9-13 fok között valószínű, néhol ködfoltok is kialakulhatnak majd. A délutáni órákra 20-23 fokig melegszik a levegő, a magasabb értékeket a megye déli és keleti részén mérhetjük majd.



Szerda: változóan, időnként erősen felhős lesz az ég. Helyenként jelentéktelen zápor is előfordulhat majd, főleg az északi területeken. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 10-13 fok körül alakul, míg délutánra általában 17-19 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a héten visszaáll az időjárás a normál kerékvágásba. Csendes, nagyjából átlagos hőmérsékletű idő várható. Ahol tartósabban süt a nap ott akár 18 fokok is lehetnek a délutáni órákban, melyek már ismét magasabbak néhány fokkal az átlagnál. Drasztikus változás a következő 10 napban nem látszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, ősz, nyár, front, meleg, kis szines, időjárás