A jövő héten változás várható időjárásunkban. A nálunk több napig késő nyárias időt okozó nyugat-európai ciklon a jövő hét közepére változtat helyzetén. Ennek hatására, a felettünk hosszú napok óta tartó erős déli áramlás gyengül, illetve átadja helyét a nyugati északnyugati áramlásoknak. Ezekkel az áramlásokkal már az évszaknak megfelelő hőmérsékletű, hűvösebb légtömegek érik el hazánkat.

Az előttünk álló hét végén, és a jövő hét első napjaiban,  még  az átlagosnál magasabban alakulnak  a hőmérsékletek, majd várhatóan szerdától egy hidegfront mögött, 8-10 fokkal hűvösebb levegő áraszt el minket. Ne felejtsük el hogy a napokban mért délutáni hőmérsékletek, a 24-25 fokos értékek éppen 8-10 fokkal magasabbak az átlagnál! Csütörtökre tehát 15-17 fokra eshet vissza majd a hőmérséklet, amely éppen megfelel majd az október végi szokásos értékeknek.



Fenti ábránk a GFS modell hőmérsékleti térképe jövő szerdára.
A modell szépen érzékelteti hogy a meleg levegő (sárga szín) kiszorul a Kárpát-medencéből, illetve tőlünk délre, nyugat-keleti áramlási irányt vesz fel (piros nyíl). Ugyanakkor a tőlünk északnyugatra található hűvösebb levegő (zöld és kék szín), mind nagyobb területeket áraszt el, eléri hazánkat is (kék nyíl).



Ez az ábra pedig a GFS modell hőmérsékleti diagramja a következő 2 hétre, Somogy megye térségére. Az ábra közepén futó piros vonal jelzi a ilyenkor szokásos átlagos hőmérsékletet. Az időszak első felében, szerdáig jóval magasabban alakulnak a hőmérsékletek az átlagosnál(piros nyilak).

Az időszak második felétől, csütörtöktől, az érkező hidegfront hatására az átlagos közelébe esnek vissza a hőmérsékletek.

Összefoglalva tehát, a jövő szerdától kezdve, nagy valószínűséggel az időjárás visszaáll a normál kerékvágásba. Igazi őszi idő alakul ki amely megfelel majd az október végén, november elején megszokottnak. A következő 2-3 héten belül kora télies idő nem valószínű.

Megjegyzés: a nagyobb időtáv miatt kisebb bizonytalanság van az előrejelzésben. Előfordulhat hogy a vártnál valamivel erősebb lehűlés érkezik, valamint az is hogy gyengébb, ennek megfelelően a fenn előrejelzett hőmérsékleti értékek még kissé változhatnak., de a friss modellszámítások alapján a fenti előrejelzés a legvalószínűbb.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, kis szines, változékony, ősz, meleg, eső, időjárás