tök


Egész nap a tököket faragta a két jóbarát. Barnabás és Adrián már összeszokott páros, hiszen rendszeresen neveznek a tökfaragó veresnyre.  

- Minden évben készülünk erre a versenyre. Baráti társasággal jövünk össze, hogy megfaragjuk. Sok munka és odafigyelés kell, hogy megcsináljuk - mondta Kiss Adrián.

A gyerekek a balatonboglári gömbkilátót és a bobpályát mintázták meg tökből.

- Főleg a gömbkilátót volt nehéz megcsinálni. Néha szét szét jött de egy két fogpiszkálóval meg lehettt csinálni - tette hozzá Lezsák Barnabás.

A kirakódóvásárban is a tökmécsesből és a dísztökből fogyott a legtöbb.

- Van aki, itt az egyik vásárló a simákat választotta de van olyan aki csak a göcsörtösöket válogatta ki az egészből - válaszolta Kele Ferencné.

A tökből még sütemények is készültek. Ez a tökös pite lett a legjobb a zsűri szerint.

- Eperborban párolt aszaltgyümölcsökkel és mangóval felturbózva - Erdős Rita.

A koncertek után a legtöbben azt várták, amikor a tökökben meggyújtották a mécseseket. Idén 200-an neveztek a versenyre. A szervezők azt mondják: ezen az ősi török településen egyre fontosabban az ehhez hasonló események.

- Igazság szerint igazi őslakossága nincs ezeknek a falvaknak és nagyon vegyes az összettelük. Sokszor érzékelhető a széthúzás. Ezek az események nagyon fontos közösségi erőt jelentenek - Simonics Lászlóné, megbízott igazgató, Varga Béla Közművelődési Intézmény és Sportközpont.

A helyi óvoda a Kacor Király című mesét faragta ki tökből. A gyerekek ennek örültek legjobban. De a tökszörny és a virágkompozíció is nagy sikert aratott. Szombaton este több százan sétáltak és gyönyörködtek Szőlőskislak tökfényben úszó utcáin.

Nézze meg videónkat az eseményről:

Címkék: szőlőskislak, faragás, egész, tök, nap, kis szines