Az óriástök, a gigantikus méretű krumpli és a taszári zöldségszörnyek után, az alábbiakban egy méretes pöfetegről tudósítunk.
A gombaszörnyre egy Tapsony környéki régi kaszálón bukkant egyik olvasónk. Ez nem is meglepő, hiszen ez a fajta pöfeteg a tápanyagokban gazdag réteket, legelőket csalánosokat kedveli.
A képen látható gombákat ugyan nem mérlegelték, de közülük a legtermetesebbet hét kilósra becsülték az értő szemek.
Bukovics Józsefné, Magditól megtudtuk, hogy a rendkívüli "zsákmányra" fia barátnőjének az édesapja tett szert, aki a szélesebb családi körben azonnal szét is osztotta a nem mindennapi csemegét.
"Akkora volt, hogy amikor a fiam áthozta hozzánk a biciklije csomagtartóján, előszőr nem is tudtam mi az. Azt hittem, hogy egy nagyobb zsák" - mondja Magdus.
A KaposPont megtudta: az óriáspöfetegből rántott gomba lett:
"Eldaraboltuk az óriást, a legnagyobbnak a nyolcadából is jóllakott a családunk. Könnyen lekérgeztük, aztán besózva tejbe áztattuk egy kis időre. Erre azért van szükség, mert így jobban megtapad rajt a liszt. Gyönyörű, hófehér húsa volt és nagyon finomk étel készült belőle" - avatta be szerkesztőségünket a konyhai kulisszatitkokba a tapsonyi asszony.
A szakportálok szerint a fiatal fehér, rugalmas húsú pöfiket kell gyűjteni. Erre az időjárás pár napig még lehetőséget is ad. Szedésekor azonban vigyázni kell, mert össze is lehet keverni a gyilkos galóca, fiatal, még burokba zárt példányaival! A pöfetegféléknek mérgező fajai is vannak, így aki bizonytalan a dolgában, az jól teszi, ha egy gombaszakértői vizsgálat után lát csak neki az ebéd elkészítésének.
A pöfeteg porszerű spóráját régen vérzéscsillapításra is használták.
Címkék: ránt, pöfeteg, óriás, szörny, hatalmas, gomba, Somogy, kis szines