Csütörtökön alakult meg az a facebook csoport, amelyik a délután fél háromra kiírt tiltakozó akciót zervezni kezdte. Az elmúlt néhány napban be is indult a virtuális közösségi élet: több száz hozzászólás, fotó és montázs került fel a profilra.   

"Érkezzetek strandpapucsban és/vagy törölközőben az egyetemre és ebben az öltözékben vegyetek részt órán. Nem kell feltétlen teljesen levetkőzni, elég ha valamelyiket felhasználjátok a napi viseletetekben. Figyeljetek oda, az egyetemen nincs túl meleg, ne fázzatok meg! Délután 14.30-kor találkozunk a Művészeti Kar sportpályáján, ahol csoportosan tartunk egy közös teázást, ezért hozzatok magatokkal bögrét! A demonstráció barátságos keretek között valósuljon meg, kérlek benneteket, kerüljük a konfilktusokat."

starndpapucs az egyetemen


Erre a felhívásra hétfőn háromnegyed tizenkettőig 180-an jelezték: ők bizony a fenti módon mennek majd szemináriumra. Igaz, a Kaposvári Egyetem épületeiben ma reggel még csak néhány diákot láttunk strandpapucsban flangálni. A KaposPont megkereste a demonstárció szervezőjét, Bíró Dávidot, aki azt mondta: elsősorban véleménynyilvánításnak szánják az akciót, mert sokak számára sértő az utasítás és drasztikus a módszer.

"Mit gondol rólunk a rektor, mik vagyunk?" - tette fel a kérdést Dávid, aki szerint kevés kivételtől eltekintve a Kaposvári Egyetem hallgatóira nem jellemző az alulöltözöttség, vagy az alkalomhoz nem illő ruházkodás. "Természetesen mi sem strandpapucsban járunk órákra, közülünk korábban senkinek nem jutott eszébe ez, de egy ilyen dresszkódos utasítással azért az intézmény vezetése kicsit túllőtt a célon" - tette hozzá. Ráadásul - mondja Dávid, nem látjuk azt sem pontosan, milyen szankciókat von maga után az előírás be nem tartása.

A rektor Szávai Ferenc a KaposPontnak nyilatkozott először. Azt mondta: óriási félreértés történt az ügyben, az egyetem vezetését jobbító szándék vezette és ha érkezik észrevétel, vagy javaslat, akkor azt meghallgatják és megszívlelik. Ezzel kapcsolatban a törölközős tüntetés szervezőjétől megtudtuk: társaival délután beszélik át a témát, és elképzeléseiket a HÖK közvetítésével juttatják majd el a rektorhoz.

Az akcióról a KaposPont is tudósít majd, lesznek fotók és videós összeállítást is tervezünk. Addig is a témával az alábbi cikkeink foglalkoznak:

A Kaposvári Egyetem divattanácsai: hódít a retro. Ekkor kapták meg a hivatalos rektori utasítást a Kaposvári Egyetem diák-polgárai: urak és hölgyek, így kell öltözködni egy egyetemistának!

Meztelenül és öltönyben tiltakoztak a hallgatók a Kaposvári Egyetem dresszkódja ellen. Csapó Virág és a színészhallgatók pucér beszédtechnika órája világszerte osztatlan sikert aratott. Megszólalt az ügyben az internet kormányzati fenegyereke, Deutsch Tamás és az ombudsman, Aáry-Tamás Lajos is.

Legutóbb pedig a köznevelésért felelős államtitkárnál, Hoffmann Rózsánál kérdeztünk rá a nagy port felvert rektori utasításra.

fotó: Varga György (MTI)


Címkék: strandpapucs, dresszkód, tiltakozás, Egyetem, Kaposvár, kis szines