A péntek és szombat reggeli jelentősebb fagyok után túl leszünk s hideg periódus mélypontján. A magasban délnyugatira fordul az áramlás, megkezdődik a lassú enyhülés. Vasárnap reggelre Somogyban már megszűnnek a fagyok, és délutánra a 15 fokot is elérheti a levegő hőmérséklete. A magasban történő enyhülés hatására, szombat és vasárnap hajnalban erősödik a ködhajlam. Szombat hajnal még fagyos lesz megyeszerte, ugyanakkor a délutáni órákban megnövekszik a felhőzet, de csak néhol fordulhat elő majd kisebb eső. Hétfőtől ismét napos és melegedő idő várható.

Egy anticiklon található a Kárpát-medence felett, azaz a száraz leszálló légmozgások uralkodnak. A hét végétől délnyugat felől enyhébb és kissé nedvesebb légtömeg érkezik.

A következő három nap időjárása Somogy-megyében:



Péntek: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel, csapadék nem várható. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 8-12 fok körül alakul. Késő estére +1,+5 fokig hűl a levegő.



Szombat: a délelőtti változóan felhős, helyenként ködös idő után megnövekszik a felhőzet, de csak elvétve fordulhat elő kisebb eső, futó zápor. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete -3,+2 fok között alakul,de előfordulhat ennél kissé hidegebb is. A délutáni órákra 10-14 fokig melegszik a levegő.



Vasárnap: változóan felhős idő várható, csak néhol lehet átfutó zápor. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete általában 0,+5 fok között alakul, ködfoltok kialakulására számítani kell. A délutáni órákra 12-15 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások:
ahogy időjósunk azt már korábban is jelezte: a hét végi hideg után fokozatos felmelegedés kezdődik, a jövő hét közepére visszatérnek a 20 fok körüli hőmérsékletek. Többnyire napos, száraz idő valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: mínusz, hideg, enyhül, hétvége, fagy, kis szines