A szibériai eredetű hideg levegő péntektől nyugalomba jut, megszűnik utánpótlása. Valószínűleg péntek hajnalban mérhetjük majd a hét legalacsonyabb hőmérsékleteit Somogy megyében. Általában -3,+2 fok körül várhatóak a minimumok, de egy-két fagyzugos völgyben előfordulhat akár -5 fokos hideg is. Ezek a hőmérsékletek természetesen 2 méteres magasságban értendők, tehát talajon akár komoly fagyveszély is előfordulhat megyeszerte. Szombat hajnalra valamelyest enyhül már a fagy, mivel  a magasban  enyhülés kezdődik, de talaj menti fagyokra így is számítani kell és erősödik a ködhajlam is. Napközben aztán enyhébb, nedvesebb levegő ér el minket, a szombat esti órákban már kisebb eső, zápor is előfordulhat. Ez az időjárási helyzet vasárnapra is jellemző lehet, de akkor már a reggeli órákban pozitív hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A Kárpát-medencébe,  a tőlünk északra található ciklon peremén hideg száraz levegő áramlik. Péntektől a hideg levegő utánpótlása megszűnik, a magasban nyugatira délnyugatira fordul az áramlás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: Többnyire derült lesz az ég, csapadék nem várható. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órákra 8-12 fokig melegszik a levegő. A késő esti órákra 3-8 fok közé csökken a levegő hőmérséklete.



Péntek: Változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete -3,+2 fok körül alakul, de néhol előfordulhat ennél hidegebb is. Egy-két helyen ködfoltok is képződhetnek. A délutáni órákra 8-12 fokig melegszik a levegő.



Szombat: A délelőtti  változóan felhős, helyenként ködös idő után, délután  megnövekszik a felhőzet, az esti órákban kisebb eső, zápor előfordulhat majd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete -2,+3 fok között alakul. A délutáni órákra 10-14 fok közé melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A hét végétől kissé enyhébb, nedvesebb levegő alakítja időjárásunkat, vasárnapra megszűnik a fagyveszély. A jövő héten további enyhülés várható,  a hét közepétől a délutáni hőmérsékletek megközelíthetik majd a 20 fokot is.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, csapadék, eső, ősz, kis szines, időjárás