A csütörtökön érkezett hidegfront hatására alaposan visszaesett a hőmérséklet. Péntek napközben lesznek helyek megyénkben ahol egész nap 15 fok közelében marad a hőmérséklet, szemben a csütörtöki 24-25 fokkal. Jobbára erősen felhős lesz az ég, és kisebb eső is várható.

Szombaton a reggeli hideg, ködös idő után viszonylag nyugodt időjárás alakul ki. Vasárnaptól újabb változás kezdődik. Egy ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. Délnyugat felől enyhe, nedves, ugyanakkor északkelet felől hideg szibériai eredetű levegő érkezik hozzánk. A két levegőfajta felettünk fog keveredni egymással, ezért hidegre, csapadékosra fordul a időjárásunk.

A Kárpát-medence felett tartós északkeleti, keleti áramlás alakul ki, ezzel folyamatos a hideg levegő utánpótlása.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: erősen felhős idő várható, többfelé lehet kisebb eső, zápor. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 14-17 fok körül alakul, de a csapadékos helyeken ennél is hidegebb lesz. Késő estére 10-15 fok közé hűl a levegő.

Szombat: változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 5-10 fok között alakul, többfelé képződhetnek ködfoltok. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete általában 14-18 fok között valószínű, ezen belül a magasabb értékeket azokon a helyeken mérhetjük majd, ahol rövid időre kisüt a nap.

Vasárnap: erősen felhős, borult időre számíthatunk. napközben egyre több helyen ered el az eső. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 5-10 fok körül alakul, egy-két helyen köd is kialakulhat. A délutáni órákban 15 fok körül alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: A csapadékos időszak várhatóan keddig tart, ezután csökken a csapadékhajlam, kissé melegszik az idő, de 15-17 foknál így sem lesz melegebb. A mostani számítások szerint a jövő hét második felétől keleti áramlással ismét hidegebb levegő áraszt el minket.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, ősz, változékony, köd, csapadék, eső, időjárás, kis szines