Akár egy horrorfilmben, a Fukushimai földrengések során megsérült atomerőmű közelében mutánsokra leltek a helyiek. Azért nem kell embernagyságú, zöld és nyálkás szörnyekre gondolnunk, de tény, hogy bizonyos növényeken durva és feltűnő elváltozásokat okozott a baleset során felszabadult és azóta is lappangó radioaktív sugárzás.

A Fukushima Daiichi atomerőmű a Japánt sújtó 2011-es földrengések során rongálódott meg súlyosan. A létesítményt lezárták és azóta sem működik, a radioaktív sugárzás azonban máig érezteti hatását. Az évek során többször hallhattuk, hogy a szakemberek küzdenek a sugárzással és igyekeznek kijavítani az erőmű hibáit, ez azonban az első eset, hogy a sugárzás konkrét, kézzel fogható hatásáról számolhatunk be.
A mutáns zöldségek megtekinthetők az alábbi videókon:
A szakemberek állítása szerint a növények egyébként ehetők, a külső elváltozások a radioaktivitás sejtekre gyakorolt hatása miatt lépnek fel, ezeket a DNS szakaszok átalakulása okozza.
Furcsa alakú növényeket mi is fogtunk a kezünkben, ezek azonban szerencsére nem sugárzás, csupán a jó somogyi táptalaj miatt nőhettek különlegesen nagyra és extrém fromájúra.

Címkék: földrengés, mutáns, szenzáció, atomerőmű, zöldség, kis szines