Az Apple cég két új mobiltelefonnal rukkolt elő tegnap este, amelyek közül az egyik némileg olcsóbb árfekvése miatt a gyártó szerint különösen keresett lesz majd. Az Apple ezen kívül új operációs rendszert is kifejlesztett, amit e hónap 18-án válik majd letölthetővé. A bemutatóval egy időben rögtön kiadott egy közleményt is a Vodafone, amely szerint hamarosan náluk is elérhető lesz a mobil.

Az olcsóbb iPhone 5C öt színben lesz megvásárolható: zöld, kék, sárga, rózsaszín és fehér színekben. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója által bemutatott készülék 16 gigabájtos változata 99 dollárba, míg a 32 gigabájtos modell 199 dollárba kerül majd kétéves előfizetéssel Amerikában.



A készüléket 10 centiméter átmérőjű retina-kijelzővel és 8 megapixeles kamerával látták el. Hardvere pedig megegyezik a korábbi iPhone 5 modellével, amely gyártása ezennel megszűnik.

A cég új csúcsmodellje az iPhone 5S. Ez a modell kívülről úgy néz ki mint a régi, de új, A7 nevű csipje kétszer gyorsabb lesz az eddig használt A6-nál. Az 5S készülék csaknem negyvenszer lesz gyorsabb az első iPhone-nál, amely hat éve jelent meg. Három színben lesz kapható, ezüstben, aranyban és feketében. Lesz benne például ujjlenyomat-szkenner is. Valamint fejlesztettek a kamerán is, amellett, hogy kevesebb fényben jobb minőségű fotót lehet vele készíteni, képes akár 120 fps-el videót is rögzíteni.



A 16 gigás változat 199 dollárba, a 32 gigás 299 dollárba, a 64 gigás 399 dollárba kerül majd szintén előfizetéssel. Egy magyar blogger számításai szerint, a  32 gigás független iPhone 5c modell kb. 160 nettó lesz majd (kb. 210 ezer forint), míg az iPhone 5s  32 gigás verzióját legalább 190 ezer forint nettó áron lehet (bruttó 241 ezer forint) majd beszerezni Magyarországon .

A két készüléket szeptember 13-ától lehet előrendelni és szeptember 20-ától árulják majd. Azt azonban még nem tudni, itthon mikortól lesz kapható.

Tim Cook bemutatta az Apple új, iOS 7 operációs rendszerét is, amely a vállalatvezető szerint a világ legkeresettebb rendszere lesz. Az iOS7 rendszert szeptember 18-tól ingyen tölthetik le az Apple-felhasználók.

A fejlesztések bemutatása után az Apple-részvények árfolyama 2,4 százalékkal 494 dollárra csökkent a New York-i értéktőzsdén.

A Vodafone Magyarország azt közölte az MTI-vel, hogy az új iPhone 5S és iPhone 5C értékesítését hamarosan megkezdi Magyarországon. A készülékek előfizetéses és feltöltő kártyás konstrukcióban is elérhetőek lesznek, beleértve a korlátlan beszélgetést és sms-ezést biztosító Vodafone Red szolgáltatáscsomagot is.

Címkék: megjelent, bemutat, apple, iphone, kis szines