CIKKÜNK FRISSÍTVE: 12.45.: Kora délután (2-3 óra körül) döntenek arról, hogy a balatoni tűzijátékokat megtartják-e, a budapesti tűzijáték lebonyolítása egyelőre nincs veszélyben - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tárca azt írta: a Balatonon jelenleg nem túl kedvező az időjárás, óránkénti 60-80 kilométeres széllökések mellett komoly hullámzás jellemzi a tó vizét, ami befolyásolhatja a tűzijáték biztonságos lebonyolítását.

A Balatonnál és a Velencei tónál másodfokú viharjelzés van érvényben.

NAPI VÁRHATÓ IDŐJÁRÁS:

Államalapításunk ünnepén egy gyenge hidegfront éri el hazánk térségét, mely főleg a Dunántúlon érezteti hatását - írja a koponyeg.hu. Már a reggeli óráktól egyre többfelé megerősödik, a Kisalföldön viharossá fokozódik az ÉNy-i szél.

Eleinte csak a térségünkben szórványosan, később a Duna vonalában is előfordulhat zápor, zivatar. Délután átmeneti szünet lehet a csapadékban, majd késő estétől szerda délelőttig többfelé fordulhat elő zápor, zivatar, helyenként jégeső, felhőszakadás.

A hőmérsékletben is kettősség jellemezheti hazánk időjárását: a borongósabb nyugaton 25-30, a napos keleten 30-36 fokot mérhetünk.

FIGYELMEZTETÉSEK, RIASZTÁSOK:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd hajnalban az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint több helyen visszavonták, de kilenc megyében - Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Tolna és Pest - valamint Budapesten továbbra is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a várható heves zivatarok miatt. Tizenkét megyére - Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest - továbbá a fővárosra a felhőszakadás miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Fejér, Somogy és Veszprém megyékben a heves zivataroktól függetlenül megerősödő szél miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. A Balaton környékén 70 kilométer/óra körüli lökés is előfordulhat.

vihar webcam boglar

OPERATÍV MUNKA:

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI megkeresésére kifejtette: a nemzeti ünnep eseményeit az operatív törzs felügyeli, amelyben minden érintett szerv, többek között a rendőrség, a meteorológia szolgálat, mentők, a katasztrófavédelem képviselői jelen vannak az esemény napján reggel 8 órától egészen az utolsó program zárásáig. Az idén, miután a Balaton környékére is szerveztek programokat és hat helyszínre tűzijátékot, az operatív törzs egy kihelyezett bázist tart majd fenn Siófokon.

Miután a Balatonon és Budapesten más-más időjárás  lehet, így egy, a budapesti tűzijáték elhalasztását jelentő döntés nem érvényes automatikusan a balatoni régióra, és fordítva sem. Ha az időjárás miatt bármelyik helyszínen le kell mondani a tűzijátékot, az a döntés végleges, azaz nem tervezik azt egy későbbi időpontban megtartani - írta a KIM.

forrás: MTI, koponyeg.hu

Címkék: vihar, riasztás, tűzijáték, szél, eső, Balaton, kis szines