A hullócsillagokat a népnyelv Szent Lőrinc könnyeiként is emlegeti. Ilyenkor augusztusban, a fényszennyezetsségtől távoli területeken, a ragyogó égbolton gyakorta látható, amint el-elhúznak az üstökösök.

A cikkünk elején emlegetett meteorraj első megfigyeléséről már Kr.u. 36-ból vannak feljegyzések. A Perseidák vonulását akkor kínai csillagászok jegyezték fel - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A tudományos portálon az is kiderül, hogy az ismert hullócsillagokat okozó porszemcsék a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, amelyről szintén számos régi feljegyzés ismeretes.

A számítások szerint az üstökös régebben is áthaladt bolygónk pályáján, így a hátrahagyott poranyag már igen széles lepellé terebélyesedett. A raj az üstökös közelében sűrűbb, így 1993-ban és 1995-ben óránként 3-500 hullócsillag is megfigyelhető volt.

csillagos ég


"Azért vagyunk emberek, mert a csillagokat nézzük, vagy azért nézzük a csillagokat, mert emberek vagyunk ???" Ezzel a mottóval küldte el a KaposPontnak valóban csodálatos videóját Németh István. Olvasónk úgynevezett "time lapse" technikával több millió képkockát sűrített bő fél percbe.

Leírása szerint: "ezt a videót távol a város fényszennyeződésétől, Dél-Somogyban készítettem ma éjjel. Gyönyörűen látszik a tejúton a Föld mozgása és számtalan kisebb-nagyobb meteorit. Sajnos pár repülőgép is bezavart ...

A galaktikus túra kattintásra indul!

forrás: Magyar Csillagászati Egyesület, kapos.hu, MTI

fotó: Komka Péter (MTI)

videó: Németh István

Címkék: hullás, csillag, ég, meteor, videó, kis szines