Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében pénteken nulla órakor életbe lépett a hétfő éjfélig tartó hőségriasztás.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint visszatér a hőség, a következő napokban erősödik a nappali felmelegedés. A napi középhőmérséklet eléri, illetve meghaladja a 25 Celsius-fokot. Ezért pénteken nulla órától hétfő éjfélig az ország egész területén második fokozatú intézkedés érvényes.

Közleményük szerint pénteken a minimum-hőmérséklet 13 és 20, a maximum-hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. A hétvégén és a jövő hét elején tovább erősödik a hőség. Az előrejelzés szerint a következő napokban többfelé 37-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A kánikula várhatóan a jövő hét vége felé érkező markáns hidegfrontig folytatódik.

Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, vegye igénybe a hűtött helyiségeket. Azt ajánlják, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon, s védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítményekkel.

A meteorológiai szolgálat péntekre Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az ország egész területére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki. Várhatóan az UV-sugárzás maximuma is eléri a nagyon erős szintet.

A meteorológiai szolgálat hőség miatti figyelmeztetése az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet 27 fok felett legyen.

Az ÁNTSZ szintén három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, amely azt mutatja, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A második fokozat a riasztás, amelyet most is elrendelt az országos tiszti főorvos. Ennek értelmében a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó, amely a legutóbbi hőséghullám idején is elrendeltek, a múlt csütörtöktől hétfő éjfélig. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek", számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Pénteken többnyire derült, napos időre lehet számítani, de elsősorban északkeleten, keleten helyenként előfordulhat zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet 13 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.

Szombaton helyenként megélénkülhet a szél, napos, idő várható, csapadék nélkül. A minimum-hőmérséklet 14 és 21 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 32 és 38 fok között alakulnak.

Vasárnap eleinte derült, napos idő várható, majd délután, estefelé északon, északnyugaton lehet néhol több felhő, de csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél megélénkülhet. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 22 fok között lesz. Napközben 30-37 fokig emelkedhet a hőmérséklet, északkeleten lesz a hűvösebb - írta a meteorológiai szolgálat.

Az országos tiszti főorvos pénteken 0 órától hétfő éjfélig az ország egész területére a második fokozatú, hőségriasztást rendelte el.

Címkék: ántsz, túlél, riasztás, hőség, meleg, kis szines