hőség-1


A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetése szerint a hőség hétfőn tetőzik, néhol 40-41 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklettel. Hétfő este északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon és a középső megyékben viharos, óránként 70 és 100 kilométer körüli széllökések kísérik majd. Nyugaton, északnyugaton egy-egy heves zivatar is kialakulhat, amelyet ugyancsak akár óránként 90 kilométeres erősségű szél és - 2 centiméternél is nagyobb jégdarabokkal - jégeső is kísérhet.

Közben már kora reggel több mint 1 fokkal megdőlt a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord. Tatán a leghidegebb órában is 26,2 Celsius-fok volt - közölte az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa az MTI-vel. 1921 óta mostanáig 25 fok volt a legmagasabb hajnali hőmérséklet, amelyet ezen a napon mértek, Dobogókőn.

Kedden ez a hidegfront országszerte felfrissülést hoz, mintegy 10 fokkal esik vissza a hőmérséklet. Keleten, északkeleten még előfordulhatnak záporok, zivatarok, hazánk nagy részén azonban ismét a napsütés lesz túlsúlyban. Szeles lesz az idő.

Szerdán még helyenként élénk lesz az északi-északnyugati szél, de ezen a napon már ismét naposabb időben lesz részünk. A csúcshőmérsékletek 26 és 30°C között alakulnak majd.

A hét második felére azonban újabb hőhullám érheti el az országot, melynek köszönhetően újra megjelennek a 35 fok feletetti értékek.

Címkék: 2013.yolo, , idő, nyár, meleg, időjárás, kis szines