Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki Somogyra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Előrejelzésük szerint ugyanis bárhol kialakulhatnak heves zivatar károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében. Míg más kistérségekben pedig akár 30 milliméter csapadék is hullhat.

Ma egy hidegfront érkezett hazánkba, ezért északkeleten, keleten gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé zápor is kialakulhat. Másutt a változó felhőzet mellett főként délnyugaton valószínű zápor, zivatar. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután általában 23, 28 fok között, északkeleten 20 fok körül alakul. Késő este 18, 23 fokra számíthatunk.

A Balatonnál és a Tisza-tónál másodfokú a viharjelzés. Ez azt jelenti, hogy magas hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen.

Kedden is változatlan marad az időjárás, a napsütés mellett gomolyfelhő-képződés várható, keleten helyenként zápor kialakulhat. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél. Nappali maximumok 28 fok körül alakulhatnak.

Szerdán és csütörtökön azonban újra beköszönt a strandidő. Tovább melegszik a hőmérséklet, néhol pedig már alulról verheti 30 fokot is.

Pénteken is érdemes a vízparton pihenni, hiszen ragyogó napsütés és 30 fokos hőség várható. Felhő és zápor pedig csak elvétve alakulhat ki.

Azonban még ne örüljünk, ahogyan lenni szokott a hétvégére elromlik az időjárás, és erős lehűléssel újabb hidegfront borzolhatja a kedélyeket.

Érdemes lesz fokozottabban figyelnünk szervezetünkre, ugyanis görcskészségünk hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

Címkék: szakadás, vihar, felhő, eső, somogy, kis szines