Gondolom, ismerik a viccet a farkaskutya és a szarvasbogár találkozásáról.
- Hát te ki vagy? – kérdi a bogár.
- Anyám farkas, apám kutya, én vagyok a farkaskutya. És te ki vagy?
- Szarvasbogár.
- Na, hagyjál már!

Komolyra fordítva a szót, a szarvasbogár főként a lomberdőkben fordul elő. Magyarországon leginkább  a fák törzsein, lehullott ágakon, de akár még a kertünkben és parkokban is találkozhatunk velük. Régebben ugyan városban szinte bárhol találkozhattunk velük, mára azonban csaknem teljesen eltűntek az ember lakta környezetből.

Szemfüles olvasónk azonban nem csak megmentette, hanem sikeresen lencsevégre kapott agy szép hímet a kaposvári Temesvári utcában.


Kattintson a képekért!Kattintson a képekért!Kattintson a képekért!Kattintson a képekért!
Kattintson a képekért!
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Hazánkban jelenleg ez a legnagyobb bogár amivel találkozhatunk. Egy kifejlett példány akár 8,5 cm-re is megnőhet. A hím példányoknál jól láthatóak az "agancsok", melyek nem csak a táplálkozásnál, hanem a közel harcnál is jól jön nekik.

Annál a közel harcnál ami igencsak gyakori az életükben, ugyanis így küzdenek meg a hölgyek kegyeiért. A harc során összeakasztják "szarvukat" s megpróbálják ledobni az ellenfelet a faágról.



A nőstény petéit korhadó fák gyökereinek közelébe helyezi, ahol a lárvák 3-5 évig fejlődnek. Eközben a gyökerekből táplálkoznak. A bebábozódás előtt bábbölcsőt fejlesztenek, s abban bábozódik be a lárva. Ősszel kikelnek a bogarak, de csak júniusban jelennek meg először, így ha jobban körbenézünk akár láthatjuk is az új szarvasbogár nemzedéket.

Hazánkban a szarvasbogár a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Élőhelye folyamatos pusztítása miatt visszaszorulóban van. Főként az élőhelyek feldarabolódása és a beteg, idős fákat az erdőkből eltávolító erdészeti gyakorlat miatt van veszélyben a faj. Eszmei értéke 10 ezer forint.

Szerelmi varázsszerként, afrodiziákumként is használták egykor.

bogár


Azonban nem csak az erdőkben hanem a kiállító termekben is találkozhatunk szarvasbogarakkal. Több Dürer festményen is visszaköszön a bogár. A német festő egy szarvasbogár tanulmányt is készített és a Királyok imádása című képén a jobb alsó sarokban látható egy szarvasbogár. Nem Dürer az egyetlen festő, aki műveibe szarvasbogarat csempészett. Georg Flegel Reggeli címet viselő képén szintén van egy szarvasbogár.

Címkék: bogár, egyre, kevesebb, szarvas, erdő, kis szines