NBB_20120403_4424.jpg

A fesztivál 1946-ig visszanyúló történetében először kapta magyar játékfilm a fődíjat. Ez a fesztivál a közép-európai régió legnagyobb és egyetlen A-kategóriás filmszemléje.

A rendezőt a rangos európai fesztiválra szereplői, a somogy megyei kötődésű Gyémánt László és András amatőrszínészek és Molnár Piroska, a Nemzet Színésze és a kaposvári teátrum volt tagja kísérte el. A Kristályglóbuszt Sőth Sándor producer vette át Oliver Stone Oscar-díjas amerikai filmrendezőtől.

NBB_20120403_4391.jpg

Az Agnieszka Holland lengyel filmrendező által vezetett nemzetközi zsűri szerint A nagy füzet „háború nélküli háborús film”. A nemzetközi szereplőgárdát felvonultató A nagy füzet magyar-francia-ausztriai koprodukció, és az első olyan film, amelyet az új Magyar Nemzeti Filmalap – 180 millió forintos – támogatásával kezdtek el forgatni. Az új magyar filmnek ez volt a világpremierje. A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamánál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.

A fődíjjal 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

NBB_20120403_4436.jpg


A film sikere kulcsfontosságú ahhoz, hogy az alkotás bekerüljön az európai filmforgalmazásba – nyilatkozta szombaton Sőth Sándor, a film producere az MTI prágai tudósítójának. „Ez az elismerés nagyon sokat segít abban, hogy ez az alkotás Európában a mozifilmek forgalmazásában eljusson minél több emberhez. Számunkra ez az értelme egy ilyen nemzetközi koprodukciónak, amelyben német-magyar-osztrák-francia pénzekkel támogatva sikerült megalkotnunk egy európai filmet” – mondta Sőth Sándor, aki a cseh fürdővárosban megrendezett filmünnep díjátadóján az alkotók nevében átvette az elismerést.

NBB_20120403_4400.jpg


„Ez a film tulajdonképpen egy univerzális történet, egy parabola, amely arról szól, hogy a háború a gyerekek lelkében milyen pusztítást visz végbe. Mert a háború először az erkölcsöt ássa alá, s az embereket először lelkileg teszi tönkre. Ez nem egy második világháborús történet, hanem jóval túlmutat a koron, hiszen a világban ma is nagyon sok háború van és gyerekek szenvednek tőle” – fejtette ki Sőth Sándor.

A fesztivál fődíja mellett A nagy füzet a közel 1200 mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat díját, az Europa Cinemas Label-t is elnyerte Karlovy Varyban. A díj nemcsak szakmai elismerés, hanem előnyt jelent a hálózat mozijaiban a film forgalmazásakor is.



A fesztivál díszvendége, Oliver Stone Oscar-díjas amerikai rendező és forgatókönyvíró a záróesten átvette a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért neki ítélt Kristály Glóbuszt. Az amerikai producer az Éjféli expressz című film forgatókönyvéért 1979-ben kapott először Oscar-díjat. A fesztivál nézői egy válogatás keretében ízelítőt kapnak Stone legjobb filmjeiből.

Ugyanilyen elismerésben részesült csütörtökön Theodor Pistek akadémiai festőművész, aki Milos Forman cseh származású világhírű amerikai rendező filmszereplőinek legfőbb kosztümtervezője. A nyitóesten John Travolta, legendás amerikai filmszínész kapott éltművéért Kristály Glóbuszt.

Ide kattintva megtekintheti a film előzetesét!

Címkék: füzet, Molnár, nagy, film, gyermek, somogy, kis szines