Hollósi Józsefet egy hete szurkálták össze a különleges bogarak. Azóta kórházi kezelést is kapott, de még mindig látszik a helye.

A kánikula ellenére azóta csak nyakig felöltözve mer kimenni a szőlősbe.

- Kellemetlen, belemegy az ember fülébe, szemébe, támadnak, nagyon csípnek. Az embernek a vérét szívják, kellemetlen csípés helye marad, felhólyagosodik, bedagad - mondta Hollósi József.

A parányi bogarak általában rajokba verődve támadnak. A szőlősgazdák azt mondják; idén tűnt fel először az új fajta bogár.  

- Általában a reggeli órákban, jelennek meg a szőlőleveleken vagy a fűben, és az embernek a mozgására támadnak, gyakorlatilag bármilyen testrészen megtalálható, és eléggé csípnek - mondta Pál Ernő.

Az emberek egymást figyelmeztetik a veszélyre. Azt egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy milyen fajta rovar támad a környéken. Szerintük mikroszkópos vizsgálatra lenne szükség.

- A látott rovarmaradványok alapján ezek nekem úgy tűnik, hogy levéltetű szárnyas alakjai - mondta a növényvédelmi szakmérnök, Tóth István.

Súlyos rovarcsípés miatt egyre többen keresik fel a kaposvári kórházat.

- Rekordot döntöttünk a bogárcsípéses betegek vonatkozásában. A napi járóbeteg rendelésünkben legalább 8-10 rovarcsípéses beteg van, és volt olyan délután, hogy amikor gyakorlatilag 15-en jelentkeztek a legkülönbözőbb testtájakra lokalizálódó, aktív és súlyos tünetekkel - tájékoztatott a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, Dr. Battyáni Zita.

A doktornő hozzátette; a bogarak ellen a legjobb védekezési módszer a riasztó spray vagy a zárt öltözet. Ha azonban valakit mégis megcsípnének, azonnal forduljon orvoshoz. A csípés ugyanis akár járásképtelenséget is okozhat.

Címkék: csíp, retteg, bogár, doktor, fekete, kis szines