kutya a rács mögött_Kutyatár Egyesület


A félreértelmezhető jogszabályról először a hvg.hu számolt be, miután az interneten pár nap alatt ezrek csatlakoztak egy, a kutyahúsevés ellen tiltakozó csoporthoz. A lavinát egy állatvédelmi ügyekre szakosodott ügyvéd indította el, aki az állította, hogy az állatok tenyésztéséről szóló törvény pár héttel ezelőtti módosításával létrejött egy jogi kiskapu, így a kutya most már haszonállatnak számít, vagyis lehet élelmiszer készítésére is tenyészteni.

A jogász úgy vélte, hogy az ebek június 25-e óta (ekkor fogadták el a módosított paragrafust) élőállatként is elhagyhatják az országot. Vagyis az itthon tenyésztett kutyákat olyan országba szállíthatják, ahol húsuk, vagy szőrméjük miatt kelendőek. Az ügyvédnő az Európa Tanácshoz fordult, mivel szerinte a magyar törvénymódosítás uniós jogszabályokba ütközik.

kutya


A témában a Vidékfejlesztési Minisztérium egy közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény nem engedi ezen fajok életének kioltását élelmezési célból, illetve prém termelése miatt.

"Az állattenyésztésről szóló törvény ugyanis a tenyésztési tevékenység szempontjából határozza meg a gazdasági cél fogalmát, amelyből nem következik, hogy ebet és macskát lehetséges lenne élelmiszer céljából tenyészteni. Az állatvédelmi törvény ezt egyértelműen tiltja, amit semmilyen más jogszabály nem ír felül" - áll a szaktárca cáfolatában.

Kutya


S, míg Magyarországon a fentebb leírtak borzolják az állatbarátok kedélyeit, addig a nyári napfordulót Dél-Kínában hagyományosan kutyahús fesztivállal ünnepelték meg. A nemeztközileg is hatalmas visszhangot kiváltó rendezvényt a Kuanghszi-Csuang autonóm területhez tartozó Jülin városában tartották, ahol állítólag több ezer kutyát vágtak le az út mentén és fel is dolgozták őket. Az ottaniak az így elkészült ételekhez egy trópusi gyümölcsöt, a licsit fogyasztják, s abban hisznek, hogy ezzel távol tudják tartani maguktól a betegségeket.

A helyiek nem látnak semmi kivetnivalót az ünnepséghez kapcsolódó kutyaevésben, mert mint egyikük-másikuk elmondta, számukra a kutya-, a marha- vagy a disznóhús, egyre megy. A piaci hentes szerint is lehetetlen lenne az ugató négylábúak húsáról a helyieket leszoktatni, mert annyira része már az életüknek. A kínaiak mellett a koreaiak és a vietnámiak a legnagyobb ebfogyasztók. VIGYÁZAT: a linkekre kattintva felkavaró képsorok következnek!

kiskutya állatkínzás

Az esemény ellent tiltakozó állatvédők azzal is érveltek, hogy az ellenőrizetlen minőségű kutyahús károsíthatja az egészséget, és azzal is, hogy a rendezvény miatt megnő a kutyalopások száma, a kutyahús feketekereskedelme.

A kelet-kínai Csöcsiang tartományban 2011-ben a 600 éves, hagyományos októberi kutyafaló karnevált már sikerült betiltatni, mivel akkor a Csianhszi nevű település kormányzatát rendkívül heves - országos - támadások érték, elsősorban az interneten.

forrás: hvg.hu, MTI


Címkék: tilt, enged, tenyészt, hús, törvény, kutya, kis szines