Nagasaki partjaitól 15 kilométerre található a Hashima szigetet. A szigetet a közelben lakók évszázadok óta használták már a felszínén hozzáférhető szenet, aminek ipari méretű kitermelése a 19. század közepén, Japán iparosodásával kezdődött.



A mindössze 480x160 méteres földdarab a második világháborúban élte fénykorát, ekkor már évi 410 ezer tonna szénnel segítette a birodalom harcát. Mivel a japánok a fronton voltak, kínai és koreai hadifoglyok dolgoztak itt pokoli körülmények között.

Lakossága az 1950-es évek végére elérte az 5300 főt, ami négyzetkilométerenként 139 100 lelket jelent. Ez volt a világ legsűrűbben lakott pontja. Míg a tenger alatt a bányászat virágzott, a felszínen egy egész kis város épült iskolával, kórházzal, üzletekkel és templommal, sőt még bordélyház is működött a szigeten.

A szénbányákat 1974-ben bezárták, a sziget néhány hónap alatt elnéptelenedett, az épületek lassan tönkrementek. A helyzet annyira veszélyessé vált, hogy 2009-ig senki nem tehette be a lábát a szellemvárosba. Jelenleg egy része szigorú felügyelettel látogatható.

hashima

A filmkedvelőknek azonban ismerős lehet máshonnan is a sziget, ugyanis itt forgatták az utolsó James Bond film, a Skyfall jónéhány jelenetét is.

Címkék: skyfall, hashima, sziget, japán, szén, kis szines