Schmall Rafaelt az egyik Facebookos légköroptikai csoportból riasztották, hogy egy látványos, ötös kategóriájú igen fényes (városból is látható)  NLC (Világító felhő) alakult ki Somogy felett.

- Ekkor összeszedtem a felszerelést és kitekertem kerékpárral a szántóföldre. Olyan 22:20-kor készítettem a képet. Látszik, hogy a normális felhők már sötétek rajta, míg maga az NLC ami 80-85km magasan van, az még bőven világít. Mivel már annyira sötét volt, hogy a fényesebb csillagok is látszódtak, ezért maga a jelenség szépen  látszik ilyenkor. Ráadásul egy nagyobb darabbal volt dolgunk - mondta a KaposPontnak a kaposfői viharvadász.

(fotó: Schmall Rafael)

Az NLC (Noctilucent Cloud) magyarul annyit tesz: világító felhő. Általában nyár közepén jönnek létre északon. Ekkora pedig már annyira elterjednek, hogy még Magyarországról is láthatóak.

Megjelenésük általában este 22 óra után várható egészen addig amíg teljesen be nem sötétedik. Így akár 23:15-ig is szemtanúi lehetünk egy-egy ilyen jelenségnek. Kora hajnalban, 3:00-tól pedig egészen világosodásig van rá esély, hogy lencsevégre kapjuk a különleges képződményeket.

Rafael azonban elmondta, hogy nem mindig lehet látni őket, például a tegnap esti látvány után ma igen nagy felhőre számítottak, mégsem lett belőle semmi.

A felhőkre egyébként hatással vannak a napkitörések és az UV sugárzás is. Napfoltmaximum idején pedig jóval kevesebb van belőlük.

Címkék: nlc, schmall, rafael, kaposfő, fotó, kis szines