mágneses vihar
Június 28. és 29. között geomágneses viharra számíthatunk a Földön. Kiváltó oka a Napból kiinduló napszél, de a folyamat pontos lezajlása nem ismert.

A geomágneses vihar az űridőjárás jelentős összetevője. A napszél nyomásának növekedésével a Föld mágneses tere a napszél érkezése felőli oldalon benyomódik, és a napszél nagyobb energiát ad át a földi magnetoszférának. Ez a plazmaáramlás növekedésével jár, amit a magnetoszférában lévő elektromos terek mozgatnak.

Megnövekszik az elektromos áram értéke a magnetoszférában és az ionoszférában is. A geomágneses vihar fő fázisában ennek az elektromos áramnak a mágneses tere kifelé tolja a magnetoszféra és a napszél határát. A napszél rendkívül nagy sebességgel áramlik, akár a 400 km/szekundumot is elérheti.

mágneses vihar


Általában ez a jelenség zavarokat okozhat az elektromos berendezések működésében, beleértve a mobiltelefonokat is. A szakemberek szerint az ilyen viharok nagyon veszélyesek az űrben elhelyezett műholdakra nézve, de a repülőgépek technikai berendezését is zavarhatják, ez viszont nem veszélyezteti az utasok biztonságát.

A kiváltó ok a Nap koronakidobódása (angolul: coronal mass ejection - CME), vagy a napszél „nagysebességű áramlás”-a (co-rotating interaction region - CIR), ami a Nap felszínén lévő gyengébb mágneses térből ered. A CME által keltett geomágneses viharok gyakoribbak napfolt-maximum idején, míg a CIR által keltett viharok napfolt-minimum idején.

Címkék: mágneses, közeledik, hétvégén, vihar, kis szines