Néhány billentyű lenyomása, egy-egy cím beírása és máris egy felfoghatalanul hatalmas világba csöppen az, aki az internetet használja. Közösségi oldalakat lehet felkeresni vele, vagy éppen sportesemények felvételeit tudja visszanézni a felhasználó. Az internet számtalan lehetőséget kínál.

- Sulihoz kell általában, meg néha ilyen közösségi oldalakra is föl szoktam menni a barátaimmal beszélgetni, hogyha otthon vagyok, utánakeresni dolghoknak, utánakeresni - Sándor Boglárka.

A Kaposvári Egyetem felmérése szerint a fiatalok az internetet elsősorban csetelésre, közösségi oldalak felkeresésére, játékra, barátok keresésére, olvasásra és nyelvtanulásra használja.

- A telefonomon is van internet és azon általában a barátokkal szoktam csetelni és üzenetet váltani - Horváth Petra.

A több mint 500 megkérdezett középiskolás gyakorlatiasan használja az internetet. A hétköznapjuk részévé vált rövid idő alatt.

- Leginkább ilyen, a barátaimmal szoktam beszélgetni és esetleg, pont most szerveztünk programot, interneten keresztül, úgyhogy arra is szoktam használni - Magyar Viktória.

Kiss Gábor elmondta, a válaszadók közül a legtöbben napi 1-2 órát töltenek internetezéssel, 27 százalékuk 3-4 órát, 4 óránál többet pedig 13 százalék. A fiúknál és a lányoknál is a legfontosabb a csetelés, az internetes beszélgetés.

- Azt a kort éljük, amikor a társadalmi kommunikációnak egészen új formái alakulnak ki, még egy kicsit több évnek kell eltelnie, hogy mi tisztán tudjuk azt értékelni, hogy egy chat alapu kommunikáció az kevesebb, vagy akár több-e mint egy élőszóban történő beszélgetés - Kiss Gábor a kutatócsoport tagja, Kaposvári Egyetem.

A fiatalok csak a haramadik legfontosabb elfoglaltságnak tartják a számítógépezést. Ezt megelőzi a barátokkal való kapcsolattartás, valamint a zenehallgatás, a lista utolsó két helyén a 14. és 15 helyen áll az ismeretterjesztő és a szépirodalmi könyvek olvasása.

- Azt látjuk, hogy nem azok a nagy könyvolvasók, akik nem használják az internetet elvből, vagy technikai okokból. Viszont azt is láttuk, hogy, aki napi 4 óránál többet internetezik ott jóval több mint 20 százalék azoknak az aránya, akik egyáltalán nem olvasnak - Gombos Péter a kutatócsoport tagja, Kaposvári Egyetem.

Gombos Péter szerint az nem baj, ha a fiatalok interneteznek, csak tudjanak mértéket tartani. Szerinte az a legfontosabb kérdés, hogy tudják-e magukat korlátozni abban, mennyit ülnek a gép előtt, mert a függőknek egy idő után megszűnik a külvilág és az nagyobb gondokhoz vezethet.

Címkék: nemzedék, chat, facebook, internet, kis szines, kaposvár