A kánikula után ismét jelentős lehűlést okoz egy sok esőt hozó ciklon. A Dunántúlon viszont a legtöbb területen 19 fok alatt alakult hőmérséklet, Kaposváron például a déli órákban is 15 fokot mutatott a hőmérő higanyszála. Nyárias időre, és napsütéses meleg időjárásra legkorábban a hét vége felé számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint egy ciklon okoz jelentős lehűlést és csapadékos időt hazánkban a mai naptól. ami a Dunántúl térségébe már hűvös, az ország többi részébe még fülledt, meleg levegőt hoz. Nyugaton többnyire erősen felhős lesz az ég, de számottevő csapadék - jellemzően csendes eső formájában - inkább csak késő délutántól valószínű. Elszórtan másutt is várhatók záporok, zivatarok, az ország keleti felében heves zivatarok. Az északnyugati szél a Dunántúlon gyakran megerősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19 Celsius-fok között alakul.

Kedden a Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén szinte egész nap, folyamatosan eshet az eső. Kelet felé haladva egyre inkább záporok várhatók. A reggeli 13-18 fokról a Dunántúlon napközben is 15-20 fokra emelkedik a hőmérséklet. Szerdán is többnyire felhős szeles idő várható a Dunántúlon. Hajnalban 11 és 16, délután mindössze 16 és 22 fok között alakul a hőmérséklet. Csütörtökön már akár több órára is kisüthet a nap, de marad a hűvös idő: reggel 9 és 15, délután 17 és 23 fok közötti értékek várhatók.

A nappali felmelegedés pénteken kissé erősödik, elérheti 21-25 fokot. Ez a csapadékmentes, napos, de az ilyenkor megszokottnál hűvösebb időjárás szombaton és vasárnap is tart majd.

fronthatas


Az hirtelen jött időjárásváltozás jelentősen megterheli a szervezetet is: többeknél előfördulhat fejfájás és migrén is. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

A hidegfrontban könnyebben begörcsölhet az izomzatunk is, szélsőségesebb esetekben pedig epe-, vese- gyomor- és bélgörcsök is jelentkezhetnek. A reumatikus panaszok is megerősödhetnek. Az asztmatikus rohamok, és az allergiás tünetek pedig fokozottabban fordulhatnak elő az arra érzékenyeknél.

A várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat hétfőn kora délután. Békés és Csongrád megye nagy részén már a következő órákban számítani lehet olyan heves zivatarokra, amelyeket nagy mennyiségű csapadék, károkat okozó szél és nagy méretű jég kísér.

A várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat hétfőn kora délután. Békés és Csongrád megye nagy részén már a következő órákban számítani lehet olyan heves zivatarokra, amelyeket nagymennyiségű csapadék, károkat okozó szél és nagyméretű jég kísér.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő éjfélig szóló, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében a másodfokú figyelmeztetés a heves zivatarok és a felhőszakadás miatt Békés és Csongrád megye mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére érvényes, elsőfokú figyelmeztetést pedig Bács-Kiskunra, Nógrádra, Pest megyére és a fővárosra adtak ki.

Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére a viharos erősségű széllökések miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A Balatonnál és a Velencei tónál másodfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen.

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfőn a Dunántúl keleti részén elszórtan lehetnek zivatarok. A Dunától keletre többfelé várható zivatar, ott délután és este heves zivatarokra is számítani kell. A heves zivatarokat nagyméretű, akár 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jég, 80 kilométer/óránál erősebb szél és felhőszakadás kísérheti, amely során rövid idő alatt 30, néhol 50 milliméternél is több csapadék hullhat. Az intenzív zivatartevékenység éjszaka az északkeleti megyékre korlátozódik, kedden napközben nem valószínű heves zivatar.

Az ország nyugati, északnyugati vidékein helyenként hétfőn és kedden is 70 kilométer/óra körüli széllökésekre is számítani lehet.

Címkék: hatás, ciklon, lehűlés, front, időjárás, kis szines