A jövő héten eléri térségünket egy ciklon, amely sok esőt és lehűlést hoz. Hétfőn egyes helyeken még fülledt 30 fokos meleg várható, a Dunántúlon azonban lesz olyan terület, ahol már csak 19 fokig emelkedik a hőmérséklet. A hétvégén már napos, de kevésbé meleg lesz az idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.
E szerint hétfőn ciklon képződik a közvetlen közelünkben, mely a Dunántúl térségébe már hűvös, az ország többi részébe még fülledt, meleg levegőt szállít. Nyugaton többnyire erősen felhős lesz az ég, de számottevő csapadék - jellemzően csendes eső formájában - inkább csak késő délutántól valószínű. Elszórtan másutt is várhatók záporok, zivatarok. Keleten nagyobb eséllyel heves zivatarok is lehetnek. Az északnyugati szél a Dunántúlon gyakran megerősödik, elsősorban a Bakonyban és a Balaton környékén viharossá fokozódik, másutt csak a zivatarfelhők környékén kell átmenetileg erős vagy viharos szélre számítani.

A legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 19 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet hétfőn a Dunántúlon már csak 19 és 25 fok között valószínű, másutt még 25-30 fokig melegedhet a levegő.

Kedden elsősorban a nyugati és északi országrészben jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén szinte egész nap, folyamatosan eshet az eső. Kelet felé haladva egyre inkább záporok várhatók, főként a Tiszántúlon zivatar is kialakulhat. Napsütésre inkább csak délután, a délkeleti megyékben van esély. A Kisalföldön és a Bakonyban erős, vagy akár viharos széllökések is lehetnek. A reggeli 13-18 fokról a Dunántúlon csak alig emelkedik a hőmérséklet. Ott 15-20 fok várható, a Dunától keletre 20-26 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Szerdán is többnyire felhős idő várható. Az északkeleti országrészben ekkor is jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A Dunántúlon pedig szeles lesz az idő. Hajnalban 11 és 16, délután mindössze 16 és 22 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön a Dunántúlon már akár több órára is kisüthet a nap, de északon, északkeleten még ekkor is lehet kisebb mennyiségű csapadék. Ezzel együtt marad a hűvös idő: reggel 9 és 15, délután 17 és 23 fok közötti értékek várhatók.

Pénteken már csak kevés gomolyfelhő zavarhatja meg a napos időt. Ezekből a gomolyfelhőkből zápor vagy zivatar kialakulása nem valószínű. A hűvös hajnalt követően kissé erősödik a nappali felmelegedés: a reggeli 7-12 fokról 21-25 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton a jelenlegi számítások szerint napos, de kissé hűvös lesz az idő. Csapadék nem valószínű. Hajnalban 8 és 13, délután 22 és 26 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap nem várható lényeges változás: száraz, mérsékelten meleg idő várható. A sok napsütés mellett kevés gomolyfelhő képződhet. Hajnalban 9 és 14, délután 22 és 26 fok között alakul a hőmérséklet.

Címkék: visszaesik, ehül, ciklon, meleg, időjárás, kis szines