Az idős emberek, a szív- és keringési rendszerben szenvedők inkább maradjanak bent a hűvös szobában és pihenjenek. Ám azok sem lehetnek nyugodtak, akik egészségesen élnek, hiszen őket is megterheli ez a forróság.

Kánikula idejében fogyasszunk legalább 2,5-3 liter folyadékot, lehetőleg szénsavmentes, csapvizet vagy természetes gyümölcsleveket. Az evésre is jó odafigyelni, ezért együnk zöldséget, salátát, könnyed ételeket, a zsíros ételt pedig kerüljük el. Lehetőség szerint napközben kellemes langyos vízzel frissítsük fel magunkat. De fontos a sópótlás is! Aki teheti ilyenkor kerülje a kávét, alkohol tartalmú italokat, magas koffein és cukor tartalmú szénsavas üdítőket, ezek többsége ugyanis vízhajtó hatású.

14.jpg


Az utcára merészkedőknek ilyenkor érdemes szalmakalappal védekezni a napsugárzás ellen, ezzel a napszúrást elkerülhetjük. A szabadban viseljünk világos színű, lenge öltözetet. Védjük a fejünket, szemünket is! Viseljünk világos, szellős kalapot, kendőt – lehetőleg szemellenzőset, vagy használjunk napernyőt. Különösen igaz ez a csecsemőkre, kisdedekre, akik kevés hajuk és a vékony koponyacsontok miatt fokozott veszélynek vannak kitéve!

Az UV sugárzás kora délután magas lesz, lehetőleg kerüljük a napozást és használjunk magas faktor tartalmú naptejet. Aki pedig a Desedán vagy a Balatonon tartózkodik, ne feledje el, hogy felhevült testtel veszélyes beleugrani a vízbe!

Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákban végezzék a piaci bevásárlást.

Ha pedig mégis az utcára merészkedik könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjon! Ilyenkor az idősebbeknek sem ajánlott sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt viselni.

15.jpg


Lehetőleg éjjel szellőztessünk. Akinek van elektromos ventilátora, használja a nagy melegben! A légkondicionálót is üzemeltessük a szokásosnál hosszabb ideig; a magasabb villanyszámla még mindig elviselhetőbb, mint egy komoly rosszullét.

Sokan azonban érzékenyek a légkondira, ezért amennyire lehet, mértékkel használjuk, a külső hőmérsékletnél csak 4-5°C-kal alacsonyabbra beállítva. Hűtsük, frissítsük a testünket, a gyermekek testét naponta többször is nedves törléssel, esetleg lemosással, zuhannyal. Nedvesítsük be nyugodtan hajunkat, gyerekeknél bátran vizezzük be az arcukat és a hajukat is. Így a hűtést 30%-kal növelhetjük.

Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem!

Ne sétáltassuk a napon és ne öltöztessük túl a hőségben a fiatal csecsemőt sem. Kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk, a játszótéren fa alatti válasszuk.

A fiatal csecsemők különösen sok folyadékot igényelnek, a szoptatáson kívül is mindig kínáljuk meg őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után.

8.jpg


Ha mindenképpen szabadban kell tartózkodni a kánikula idején:

- Korlátozzuk a szabad levegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig).
- Napközben árnyékos helyen próbáljunk pihenni.
- Ha túl sokáig tartózkodunk a szabadban, akkor próbáljunk legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl.
- Csökkentsük a fizikai munkavégzést. Ne ilyenkor kezdjünk neki a nagytakarításnak, ablakmosásnak! Csak az esti órákban kezdjük el például a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!

A hőmérséklettel együtt fokozódik pollenhelyzet is. Most a csalánfélék és pázsitfűfélék virágpora késztethet munkát heves tüsszögésre. Érdemes gyakrabban takarítani a lakást, a ruhákat pedig hazaérkezéskor egyből cserélni.

Az utakon is veszélyt jelent a hirtelen jött hőség. Romlik a reakcióidő, vakítóan erős napsütés rontja a látási viszonyokat. Érdemes ezért hosszabb menetidővel számolni és fokozott figyelemmel vezetni. Ha útnak indulunk fontos a hibátlanul működő légkondicionáló, ha pedig autónk klíma híján van jobban tesszük ha kora reggel, még hűvösebb levegőben és gyér forgalomban indulunk útnak. A nyári kánikulában a téli vagy akár a négyévszakos abroncs ugyanúgy nagyobb fékutat eredményez, mint télen a nyári abroncs, ezért érdemes ellenőrizni, milyen gumikkal fut az autónk.

Címkék: hőség, nyár, kánikula, strand, Balaton, kis szines, Kaposvár