Jótékony célú Balaton-átúszásra készül Jonathan Knott brit nagykövet - írja közleményében Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője. Az Egyesült Királyság magas rangú diplomatája azzal a céllal vág neki július 6-án a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5200 méteres távnak, hogy adományokat gyűtsön a Vízimentő Magyarországi Szakszolgálata Egyesület (VMSZ) valamint brit testvérszervezete, a Királyi Nemzeti Vízimentő Intézet (RNLI) javára.

A Jonathan Knott brit nagykövet által indított adománygyűtő kampány július 31-ig tart. A felajánlott adományokat az OTP Bank 11705008-20500959-00000000 számú számlára várja a Vízimentő Magyarországi Szakszolgálata Egyesület.

A Balaton-átúszással és adománygyűtéssel Jonathan Knott brit nagykövet fel akarja hívni a figyelmet a vízi életmentéssel foglalkozó szervezetek munkájának fontosságára és kiváló eredményeikre. Továbbá, a kétoldalú brit-magyar civil kapcsolatok erőítésének jegyében segíteni kívánja a legjelentőebb magyar és brit vízimentő szervezetek (VMSZ és RNLI) közötti együttműödést.

–Személyes elkötelezettség fű a vízi életmentéshez –mondta Jonathan Knott brit nagykövet. –Diákkoromban magam is dolgoztam önkéntes vízimentőént. Később számos helyen vitorláztam Nagy-Britanniában és másutt, és többször láttam hivatásos vízimentőet akcióban. Most, hogy gyermekeim vannak, még többre értékelem a vízi életmentés jelentőégét.

A nagykövet tagja a Lifeboat Fund nevű brit civil szervezet igazgatótanácsának, amely a tengeri életmentésre szakosodott RNLI számára gyűt adományokat.  A Balaton-átúszással gyűtött adományokat egyenlő részben kapja majd a két kedvezményezett szervezet.

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke örömmel fogadta Jonathan Knott kezdeményezését. –~A nagykövet úr adománygyűtő akciója nagyszerű kezdeti lépés, amelybő reményeink szerint operatív együttműödés is születhet a magyar és a brit vízimentő között, például szakmai csereprogramok formájában. Mivel Magyarországon eddig még soha nem indult nagyszabású gyűtés a vízimentő javára, rendkívül hasznos lenne, ha tanulhatnánk a brit Királyi Nemzeti Vízimentő Intézet adománygyűtési tapasztalataiból. –mondta Bagyó Sándor.

vízimentős főnök és a brit nagykövet

A fenti képen Bagyó Sándor, az MVSZ elnöke (balra), valamint Jonathan Knott brit nagykövet (jobbra) látható.

A VMSZ Balatonon kívül Magyarország nyolc megyéjében van jelen, hatszázfő tagsággal. Az Egyesület magasan képzett önkéntes és hivatásos munkatársai a szervezet 1999. évi megalakulása óta több mint háromezer személyt mentettek ki a vízbő, vagy láttak el a partokon. Lehetőégeikhez képest folyamatosan fejlesztik tudásukat, technikai hátterüket azért, hogy a vízen is mielőb érkezhessen szakszerű segítség azokhoz, akik ott kerülnek bajba. Magyarország legnagyobb vízimentő szervezete nagy hangsúlyt fektet a megelőésre, s már a parton megtesz mindent azért, hogy a lehető legkevesebb embert érjen baleset nyaralás közben.

Az adománygyűtő kampányból befolyt támogatást a tengeri életmentésre szakosodott brit RNLI különböző, tengeren használatos életmentő felszerelések beszerzésére, a VMSZ pedig a Balatonon végzett vízimentési munkához szükséges eszközök beszerzésére, illetve szakmai továbbképzések, tanfolyamok finanszírozására fordítja majd.





Címkék: átúsz, brit, nagykövet, vízimentő, életmentő, Balaton, kis szines