A megye elismerését a városnak és a kilátó üzemeltetőjének Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő adta át. Beszédében megemlítette, hogy a balatoni város másfél milliárd forintos adósságállományából 800 millió forintot vállalt át az állam.

Mészáros Miklós (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, hogy több éves turisztikai fejlesztésekből az utolsó ütemek valósultak meg a nyárra, ami a városnak tulajdonképpen nem került semmibe, hiszen az 50 és 85 százalékos támogatottságú projektek kötvénykibocsátással előteremtett önerejét átvállalta az állam.

A projekt részeként már tavaly átadtak egy interaktív múzeumként működő, felújított emlékhajót, továbbá turisztikai piaca, rendezvénysátra, szabadtéri színpada lett a városnak, felújítottak egy kápolnát, valamint a Gömbkilátót. A Balaton egyik jelképének számító Gömbkilátó a település ipartörténeti emléke és turisztikai látványossága, amelyet a felújítása előtt négy évig zárva volt.

Szombaton felavatták a mintegy 750 millió forintos "Családbarát örökségvédelem - komplex turisztikai vonzerőfejlesztés" utolsó ütemeként elkészült Boglári Buborék nevű élményfürdőt és vizes játszóparkot, a megújult sétányokkal, sportpályákkal együtt. Az ünnepsorozat részeként este átadnak egy kaland- és szabadidőparkot, és Balatonboglár mindenkit meghív vacsorára, valamint az utcabálra.

A megújult Platán strandon buborék játszótér, óriás csúszda és gyermekpancsoló is épült. Az 500 millió forintos turisztikai fejlesztés elemeit tegnap adták át a településen.

Címkék: somogyország, gömb, kilátó, boglár, kincs, balaton, kis szines