Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki az egész országra. E szerint ezeken a területeken pénteken és szzombaton az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt több mint 25-30 milliméter csapadék hullhat.

Szöveges figyelmeztetésükben azt írták: délutántól gyakorlatilag bárhol az országban kialakulhat zivatar, amelyhez lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék (~20 mm), 1 cm körüli átmérőjű jég, és akár viharos (~60 km/h) széllökések is társulhatnak.

Ma egyébként  több órára kisüt a nap, de emellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és bárhol kialakulhat zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás és átmeneti szélerősödés kíséretében. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 27 fok között várható.

Szombaton a nappali gomolyfelhő-képződés mellett több órára kisüt a nap. Elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül az északi szél, másutt többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet maximuma 28 fok körül alakul

Vasárnap északkeleten, keleten lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és elsősorban az utóbbi tájakon alakulnak ki záporok, zivatarok. A déli, délnyugati szél megélénkül, északnyugaton időnként megerősödik, zivatarban néhol viharos széllökés is előfordulhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között alakul.- írja az OMSZ.

Címkék: szakadás, citromsárga, eső, figyelmeztetés, felhő, kis szines, somogy