Ma reggel csökkenő felhőzet, dél körül napsütés, délután újabb felhősödés várható. Napközben kevéssé, inkább a délelőtti és az esti órákban lehet esőre számítani, a szél viszont bármikor felélénkülhet. Így a túrázók, vagy a szabadtéri programok látogatói jól teszik, ha esernyővel és széldzsekivel felvérzetve indulnak el otthonról, mondjuk a festők városába.

Orbán napja van ma. Ez a név latin eredetű és az Urbanus névből származik, aminek a jelentése: városi. Ennek ellenére Orbán a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusa. Régen szobrot és kápolnát emeltek a tiszteletére a szőlőhegyeken, képmása pedig szőlőprést, hordót, kádárcéh-zászlót díszített. A hagyomány szerint, ha ezen a napon szép az idő, akkor a dűlők népe hálás a szentnek, ha nem, akkor szobrait megdobálják kővel.

Az ápolónőknek és az ápolóknak a védőszentje is e naphoz kötődik. Lellissi szent Kamill, itáliai katolikus papról és rendalapítóról van szó, aki 1550-ben született. Forradalmasította a betegápolást, friss levegőt, megfelelő étrendet írt fel a gyógyulóknak, a fertőző betegeket elkülönítette és lelki vigaszt nyújtott a haldoklóknak. A rendbelieket a jó halál testvéreinek, vagyis agonistereknek hívják.

1020-as születésű a korában vasszigora miatt nem túl népszerű pápa, VII. Gergely. Ő volt az, aki IV. Henrik német királyt 1076-ban, Canossában vezeklésre bírta

Ma van Afrika napja is. A kereken félszáz éves ünnep a "fekete kontinens" egységszervezetének alakuló csúcsértekezletéhez köthető. A szervezet alapelvei: egyenjogúság, tömbönkívüliség, benemavatkozás.

Az ősi földrész kulturájából a linkekre, illetve a fotógalériára kattintva kaphat ízelítőt. Egy 1969-es felvételen Mama Afrika, vagyis a Miriam Makeba énekel. A szvázi-khosza származású énekes és emberjogi aktivista törzsi dalát, a Malaika-t később a Boney M. diszkósította.


A felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-AfrikábanA felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-Afrikában
A felvételeket kollégánk, Röhrig M. Dániel készítette 2009-ben Észak-Afrikában
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Május 25-e tizenhárom éve Libanon nemzeti ünnepe is. A közel keleti országban ilyenkor azt ünneplik, hogy egy nappal korábban Izrael két évtizednyi megszállás után kivonta csapatait a dél-libanoni biztonsági övezetből. Azóta ott ez az ellenállás és a felszabadulás napja. Függetlenségüket ünneplik ma az argentínok is. Ők az 1810-es dátumot és Napoleon spanyolországi hadjáratát emlegetik ilyenkor. Argentína ugyanis akkoriban fordult a harcban meggyengült anyaország ellen és vívta ki függetlenségét.

2001 óta nemzetközi törölköző nap is a mai. Tudta? Az újkeletű bolondéria Douglas Adams-nek köszönhető, aki Galaxis Útikalauz Stopposoknak című könyvében azt írja, hogy a törülköző a lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. A képünkön szerplő frotírból kirakott szám nem a véletlen műve: az útikalauzban szereplő szupeintelligens számítógép, ugyanis az életről és a világmindenségről neki feltett kérdést, hét és fél millió évig tartó gondolkodás után így válaszolta meg: 42.

törölköző 42


E nap szülötte Foltán László (1953) olimpiai világbajnok kenus és a költő, Várnai Zseni (1890) is.

1925. május 25-én először szállított utasokat Miskolc és Lillafüred között az erdei kisvasút. Mi, azonban inkább a somogyi, kaszói kisvasutas videónkat ajánljuk figyelmükbe, amit ide kattintva nézhetnek meg.

Némi történelem még és aztán jöhetnek a filmek és a nevettetők. 1919-ben valószínűleg ezen a napon nevezte ki a Tanácsköztársaság élén álló Forradalmi Kormányzótanács Latinca Sándort, a Somogy megyei direktórium tagját a megye kormányzótanácsi biztosává. (A hivatalos lap csak június 7-én közölte a kinevezést.) 1947-ben pedig ezen a napon látogatott Kaposvárra Rákosi Mátyás miniszterelnök-helyettes, a Magyar Kommunista Párt főtitkára. A Kossuth téren tartott pártgyűlésen a gazdagok megadóztatásáról és a nagybankok államosításáról beszélt.

50 gyertyát fúj el szülinapi tortáján Mike Myers, a kanadai származűsú nevettető, aki a többi között a Wayne világában játszott és ő alakította Szőr Austin Powers titkosügynököt is. A Vissza a jövőbe trilógia atyamestere Bob Gale (1951) amerikai forgatókönyvíró, producer, rendező is e nap szülötte; akárcsak Lauryn Hill (1975 ) amerikai énekesnő; Gandalf, vagyis Ian McKellen (1939) angol színész és Frank Oz (1944), a Szezám utca és a Muppet Show megalkotója. És mivel 1977-ben ezen a napon jelent meg a mozivásznakon a Csillagok háborúja, úgy gondolutuk, hogy a muppet-társulat képére kattintva egy Star wars-szereplőkkel felturbózott showrészletet teszünk elérhetővé.

muppet show


Címkék: érdekes, napi, múlt, kalendárium, történelem, derű, kis szines