Nincs olyan anyag, terület vagy akadály, amin a hangyák ne találnák meg a keresztülvezető utat. Ha ennek technikáját a mentőrobotok is alkalmazhatják, a katasztrófák utáni túlélők felkutatása is hatékonyabb lehet.

A kutatók szerint részben a hangyák csápjai magyarázzák vándorlási sikerüket. Ezeket ötödik pár végtagként használva nemcsak több információt tudnak begyűjteni az előttük tornyosuló akadályokról, de egy orra esés közben enyhítik a becsapódást, megóvva a rovart a sérülésektől. A csápok fontos szerepet játszanak akkor is, amikor puha anyagba, például homokba kell járatokat fúrniuk.

Magukról a járatokról is kiderültek érdekességek: minden furat egyforma vastag. Mindegy milyen anyagban, melyik egyed ássa. Átmérőjük alig nagyobb a hangya testénél, és ez szintén megóvja őket a váratlan esésektől, megbillenésektől.

A kutatók azt remélik, ha jobban megértik a hangyák útvonal választását és építését, akkor azzal ügyesebbé tehetik a kutató- és mentőrobotokat, amelyeknek általában szintén laza közegen kell átjutniuk, amit saját szükségleteikre alakíthatnak át.

Forrás: kurir.hu

Címkék: épülhet, mintájára, hangyák, eredményesebb, túlélők, kis szines