Többnyire napos időre számíthatunk, itt-ott üdítő záporral és 20-25 fok körüli átlaghőmérséklettel. Legalábbis ezt ígérik erre a napra a meteorológusok. A hosszú hétvége is hasonló körülmények között telt el Somogyban, így aztán az off road fesztivál, vagy a csacsinap résztvevői sem panaszkodhattak arra, hogy a rendezvényt elmosta az eső.

Ezen a kellemesnek ígérkező májusi napon az állhatatos és szilárd Konstantinokat köszönthetjük latin eredetű nevük napján. Nevük alapja a „constans”, ami akár a matematikából is ismerősen csenghet.

Ma van a Magyar Honvédelem napja, amit tizenhárom éve ünnepelünk ezen a dátumon. 1951-ben ugyan a Minisztertanács határozatot hozott a Néphadsereg napjának bevezetéséről, ám az a pákozdi győzelem napján, szeptember 29-én került be a naptárba. Persze, a mai dátum is az 1848-49-es szabadságharc egyik kiemelkedő történésére utal: a tavaszi hadjárat csúcspontjaként a honvédsereg háromhetes ostrom után visszafoglalta Buda várát.

Ha nem tudnák, ma van a kulturális fejlődés és sokszínűség nemzetközi napja is. Ez a viszonylag új keletű, mindössze tizenkét esztendős értékközvetítő ünnep az UNESCO-hoz köthető és a szándékok szerint a különféle népek békés együttélését van hivatva előmozdítani.

E nap közismert szülötteinek hosszú sorát egy 1471-ben született, német festő- és grafikusikonnal kezdjük el. Albrecht Dürerről van szó, akinek édesapja Magyarországról, a Gyula melletti, Ajtósról származott. Az 1455-ös nürnbergi érkezést követően a család be, a község németesített nevét – Türer - nemesi előnévként használta. Az idősebb Dürer ötvösmester volt és rézmetszeteket készített, ezt a tudományát később fia is kitanulta. Az alábbi orrszarvú is a Dürer-munka, akárcsak a többi, amit a rinocéroszra kattintva nézhet meg.


Albrecht DürerAlbrecht DürerAlbrecht DürerAlbrecht DürerAlbrecht DürerAlbrecht DürerAlbrecht DürerAlbrecht DürerAlbrecht DürerAlbrecht Dürer
Albrecht Dürer
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Joseph Fouché (1759) francia polgári politikus, a rendőrség és titkosrendőrség megszervezője is e nap szülötte, akárcsak az EKG, vagyis az elektrokardiográf feltalálója William Einthoven (1860), holland fiziológus, aki találmányáért Nobel-díjat is kapott. Egy másik, szintén ezen a napon született, ámde tengerentúli zseni nevéhez pedig a hidroplán megalkotása köthető: Glenn Curtiss-ről (1878) van szó.

 

A magyar kiválóságok közül elsőként az Aradon született Winkler Lajos (1863) kémikus, analitikus neve kívánkozik említésre. Ő a budapesti egyetemen tanult gyógyszerészetet, és már doktori disszertációjával híres lett: ebben egy olyan analitikai módszert írt le, amely máig is használatos. Ez a Winkler-féle vízben oldott oxigén-meghatározás. 1964. óta kétévente róla elnevezett emlékérmet adnak át a gyógyszertudományban kimagasló teljesítményt nyújtó kutatóknak.

Breuer Marcell Lajos (1902) világhírű magyar építész, a Bauhaus mestere, a csővázas szék megalkotója is e nap szülötte. A funkcionalista építészet egyik legnagyobb hatású mestere, praktikus használati tárgyai napjainkban is közkedveltek. Walter Gropius tanítványa és későbbi munkatársa. A biciklikormány mintájára 1925-ben megalkotta a csővázas széket, melynek első változata Wassily-szék néven lett ismert. Ez az elnevezés onnan ered, hogy az ülőalkalmatosság prototípusát a Bauhaus tanárának, Vaszilij Kandinszkijnek a lakásában készítette és az absztrakt festőnek annyira megtetszett az újdonság, hogy ő lett a szék első vásárlója. Breuer tervezte az UNESCO párizsi székházát és Franciaországban az IBM kutatóközpontját is.

vasszék

Idén, május 21-én lenne 87 esztendős az Unicum gyomorkeserű titkos receptjének egyik birtokosa, Zwack Péter. A család 1840-ben alapított likőrgyárát ugyan a második világháborút követően államosították, de 1989-ben az üzletember-diplomata Zwack Péter újjászervezte a gyártást.

E nap szülötte a 47 éves, dossziés televíziós újságíró Frei Tamás és kiváló színésznőnk Pécsi Ildikó is. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, méltán közkedvelt komika olyan filmekben alakított felejthetetlent, mint az Indul a bakterház; A koppányi aga testamentuma; Az aranyember; vagy éppen a linkre kattintva megnézhető Linda. Cikkünkbe, alább egy másik klasszikust tűztünk, amelyben Antal Imre, Rómeó és Pécsi Ildikó, Júlia.

Összeállításunkat két kaposvári és egy világtörténelmi évfordulóval zárjuk:

Charles Lindbergh amerikai repülős egyhuzamban 1927. május 21-én repülte át az Atlanti-óceánt: harminchárom óra és huszonkilenc perc alatt.

lindergh

Az amerikai pilóta sikere már hét esztendeje ismert volt, amikor 1934-ben ezen a napon a kaposvári Iparos Dalárda első díjat nyert a Pécsen megrendezett III. Országos Iparos Dalosversenyen. A dalárdát, melyet a Vikár Kórus az elődjének tekint, a Kaposvári Egyesült Iparosok Társasköre hozta létre 1924 végén.

2003-ban pedig ezen a napon vette fel Benedek Elek nevét a Kaposfüredi Általános Iskola.

Címkék: névnap, múlt, tudomány, derű, napi, születésnap, kis szines