Aki eddig horgászni akart, annak először vizsgáznia kellett. Aztán be kellett lépnie egy egyesületbe, többek között azért is, mert így a környékbeli horgászvizekre olcsóbb napi vagy éves jegyet tudott váltani. A kormány azonban szeretné, ha többen pecáznának az eddigieknél, ezért teljesen átalakítja a sok évtizedes rendszert.
Az új szabályok szerint - ha az Országgyűlés jóváhagyja - nem kell majd sem vizsga, sem egyesületi tagság.Viszont ugyanúgy vigyázni kell majd a védett, tehát ki nem fogható halfajokra, vezetni kell a fogási naplókat, és tudni kell azt is, ha az adott vízparton tilos a horgászat.
Aki ezeket megsérti, az a tervezet szerint az eddigieknél jóval súlyosabb bírságot - akár 150 ezer forintot - fizet majd.

Ezzel egy időben bevezetnék az úgynevezett turista állami horgászjegyet, 15 éves korig megmaradna a gyermek horgászjegy ingyenesen, és ugyancsak nem kellene fizetniük a 70 év felettieknek.

Az egyelőre viszont nem ismert, hogy mindez hogyan érinti a több mint 1100 hazai horgászegyesületet. Összes tagjukat valószínűleg nem veszítik el, mert a rendszeresen pecázóknak továbbra is fontos lehet bizonyos vizek látogatása - egyesületi kezelésben jelenleg az összes horgászvíz negyede, mintegy 31 ezer hektár van. Magyarországon a fogási naplók alapján évente mintegy 7 ezer tonna halat fognak ki a horgászok.

Forrás: kurir.hu, Dunántúli Napló

Címkék: horgászni, nélkül, halat, lehet, vizsga, kis szines