A vállalkozás a közelmúltban a nemzetközi kisrepülőfesztiválon is bemutatkozott és nagy sikert aratott. Külgazdasági szakemberek szerint a repülőgépgyártásnak nagy jövője lehet Magyarországon.

Repülőgépcsodákat láthatott az, aki a nemzetközi kisrepülőfesztiválra látogatott Németországba.

Itt mutatta be gépeit az a magyar cég is, amely hamarosan Somogyváron kezdi meg a munkát. A Külgazdasági Hivatal szerint nagy jövő vár a magyar repülőgépgyártásra.

- Próbáljuk a kormányzat előtt hangsúlyozni ennek az iparágnak a fontosságát, ami a járműiparhoz tartozó, ami a kormánystratégia húzófelülete, sok embernek adhatna munkát -  mondt a Nemzeti Külgazdasági Hivatal osztályvezetője, Wittek András.

Két éve még omladozó épületek és óriási gaz fogadta a látogatót az egykori téesz hat hektárnyi területén.

Most azonban gőzerővel dolgoznak ezen a somogyvári területen. Kívül-belül burkolnak. Ha kész lesz, így néz majd ki. Egymilliárd forintból épül. 8000 négyzetméteren 3 személyes és nagyobb teljesítményű luxus hidroplánt gyártanak majd.

Többeknek már most, az indulás előtt megélhetést jelent a gyár. Ez a férfi a szomszéd településről jár át az építkezésre.

- A környéken rosszak a munkalehetőségek, válogatni nem lehet, régóta próbálkoztam elhelyezkedni, 1,5 hónapja szerencsére itt sikerült - mondta Deák Lajos.

Később több száz ember számíthat majd arra, hogy munkát talál Somogyváron.

- A beruházás az év 2. felében lesz átadva, az első időszakban 50 embert majd remélhetőleg 300 embert tudunk majd foglalkoztatni - mondta a Pelso Management Kft. asszisztense, Tarrné Szabó Zsófia.

A tervek szerint két év múlva indulhat a tömeggyártás.

Címkék: repülő, gyár, milliárd, beruházás, gazdaság, kis szines