Úgy néz ki ismét bejön a népi hiedelem, mely szerint a fagyosszentek első, azaz Pongrác napján hirtelen hidegre fordul az időjárás, egyes helyeken pedig akár fagy is előfordulhat. Az előrejelzések szerint ugyan ennyire nem lesz drasztikus a hidegfront hatása, azonban már tegnap óta a bőrünkön érezhetjük a 10 fokos lehűlést.  Sajnos ma sem lesz ez másként. Somogyban a hőmérő higanyszála aligha fog 15 foknál többet mutatni. Az egyetlen pozitívum talán csak annyi, hogy ma már nem várható újabb zuhé. A népi bölcselők egyébként úgy tartják: amilyen az időjárás Pongráckor, olyan lesz Orbánkor is.

Inkább hagyjuk is az időt, és nézzünk szét a mára eső népszokások között. Úgy tartják: a várható fagyok miatt nem ajánlott ezen a napon plántálni, de ha tehetjük várjunk még a paradicsom, bab és az uborka vetésével is. Ha azonban már kész a baj, és mégis beüt a zimankó, még mindig égethetünk trágyát, ahogy eleink és tették.  A füstje ugyanis nem engedi elfagyni növényeinket. Csak bírjuk ki valahogy a bűzt. Ha esik az eső, akkor Baranya és Muravidék népe örül is meg nem is. Ugyanis az eső jót tesz a mezőnek, a szőlőt viszont hazavágja.



Mint az előbbiekből is kiderült, most a Pongrácok örülhetnek igazán, hiszen a mai névnaposaik. Nevük görögül mindössze annyit tesz: mindenható erő. A hagyomány szerint, az egyik leghíresebb férfi aki e nevet viselte, igazi szentként élt, még ruháját is a szegényeknek adományozta, ő azonban emiatt végül megfagyott, ezért akkora haragra gerjedt, hogy azóta is évről-évre visszajár és letarolja, megdermeszti a termést.

Ma tartják egyébként az ápolók napját is, ugyanis 1820-ban ekkor született Florance Nightingale brit ápolónő, aki a krími háborúban végzett gyógyító munkájával vált híressé.



No de nézzük mi is történt ezen a napon Kaposváron: 1848-ban ezen a napon tette le az esküt a kaposvári nemzetőrség. Hamarosan négyszáz fölé emelkedett a kaposvári nemzetőrök száma: a legtöbbjük iparos volt vagy kereskedő, de 49 földműves és 15 ügyvéd is akadt köztük.

1850-ben ezen a napon szökött meg a rabkórházból a Pesten hadbíróság elé állított Noszlopy Gáspár kormánybiztos. Ezután csaknem két és fél évig el tudta kerülni az újabb letartóztatást; bujdosása közben pedig gerillacsapatot verbuvált.

Ha panaszkodunk a mai hűvös időjárásra, gondoljunk csak bele, hogy mit érezhetett Raold Amudsen miközben 1926-ban Norge nevű léghajóján átrepülte az Északi-sarkot. Ugye, hogy nem is olyan rossz az a 15 fok?  Egyébként ahogyan lenni szokott ez sem ment zökkenőmentesen,  ugyanis az amerikaiak úgy vélik, az ő pilótáik megelőzték a norvég kutatót. Állításuk azonban máig sem bizonyítható.



Ma 80 éve, hogy elhunyt a magyar prózaírás mestere, Krúdy Gyula.  Első novellája már 15 éves korában megjelent, tizenhét évesen pedig egy vidéki lap főmunkatársává választották. Pályatársai elmondása szerint ugyanúgy tudott huszonnégy órán át íróasztal mellett görnyedve dolgozni, mint huszonnégy órán át enni és inni. Társaságban pedig képes volt órákon keresztül hallgatni, de akár ugyanennyi ideig megállás nélkül csevegni is.

Betűvetés után pedig egy kis zene. Nagy nap ez a Rolling Stones és Mick Jagger életében, ugyanis 1965-ben ekkor rögzítették egyik leghíresebb, és vélhetően mindenki által legalább már egyszer hallott “Satisfaction “ című dalukat. A dátumhoz fűződő kapcsolatuk sora itt azonban nem ér véget. Mick Jagger például 1972-ben ezen a napon vette feleségül a nem éppen kurta nevű Bianca Perez Morena de Maciast. Rá egy évre pedig szintén ugyanekkor jelent meg a zenekar “Exile on Main St.” címet viselő albuma.



Az Eagles tagjai is bizonyára igencsak felönthettek örömükben a garatra e napon 1977-ben, hiszen a “Hotel California” albumuk ekkorra vált aranylemezzé. Akkor azonban még nem tudhatták, hogy az említett lemez később bekerül minden idők 500 legjobb zenei felvétele közi, együttesüket pedig a 100 legnagyszerűbb zenekar közt fogják emlegetni.



Nézzük mivel is lehet elütni az időt ezen a borongós vasárnapon. A sportosabbak például kocoghatnak egy jót a 10. K&H olimpiai futónapon, vagy túrázhatnak egyet a Bőszénfai Szarvasfarmon. Ha azonban inkább meghagyná a mozgást a lovastusa minősítő versenyen résztvevő paripáknak, kiváló szórakozást nyújthat egy kis színház, vagy mozi. A Csiky-ben például ma adják utoljára az Anconai szerelmesek című darabot. Ha azonban inkább a filmszínház érdekli, megnézheti például az eddig több mint 600 millió dolláros árbevételt hozó Iron Man 3-at.



Unja már az interneten egykaptafára terjedő Harlem Shake videókat? Most megmutatjuk milyen az, amikor nem úgy sikerül a kivitelezés, ahogy a készítők szeretnék. Azoknak akik nem ismernék a jelenséget, pár mondatban összefoglalnák a mém hátterét: a házi videók lényege, hogy különböző élethelyzetekben először egy embert látunk monoton mozgásban, miközben a többiek a háttérben teendőiket végzik, vagy éppen csak mozdulatlanok. Amikor azonban a zenében megjelenik a basszus, és elhangzik a “do the harlem shake” felkiáltás, egy éles vágással mindenki őrült mozgásba kezd.

Lássunk először egy jól sikerült videót:


És ilyen az, amikor balul sül el valami:

Címkék: kalendárium, derű, napi, zene, film, kis szines