Hiába vártuk a hétvégét, úgy néz ki az időjárás az arcunkra fagyasztja a vidám mosolyt. Az előrejelzések ugyanis nem sok jót jósolnak. Bármennyire is szeretnénk, a csapadék továbbra sem tágít, sőt! Egyes területeken még jégdarabok is hullhatnak az égből. A hőmérséklet pedig visszahűl 20 fok környékére. Akit azonban nem zavar, ha egy esetleg kicsit megázik,  sétáljon bátran, megizzadni biztosan nem fog. Azonban ha a Balatonnál piheni ki a hétvége fáradalmait, csobbanjon bátran a 22 fokos vízbe, persze csak ha nem tiltja a viharjelzés.

Az időjárás sem szegheti a Ferencek jókedvét, hiszen ma az esővíz mellett a jókívánságok tengerében is megmártózhatnak.  Gondolták volna, hogy ünnepeltjeink neve Assisi Szent Ferenctől ered? Az olasz Francesco név eredeti jelentése ugyanis nem más mint “francia”. A ferences rend alapítójának édesanyja pedig történetesen francia volt, ezért származását a fiára akasztották becenévként.

Mint már megszokhatták, Kaposvárhoz is kötődik a mai dátum. 1896-ban ezen a napon tették le a kaposvári Esterházy (a későbbi Bajcsy-Zsilinszky) utcában a főgimnázium új épületének alapkövét. Millenniumi díszközgyűlése után a vármegyei törvényhatóság is átvonult az ünnepségre.

2002-ben ezen a napon kötött Kaposvár testvérvárosi szerződést a franciaországi Saint-Sebastien-sur-Loire-ral. A francia település és Kaposvár között a németországi Glinde közvetítésével 1990-ben jött létre a kulturális együttműködés.

1945-ben sok pénzt bukott Magyarország azzal, hogy az amerikai hadsereg Salzburgban lefoglalta, és hadizsákmányként magával vitte a Magyar Nemzeti Bank 30 tonna aranykészletét szállító úgynevezett “aranyvonatot”.  1946-ban ugyan visszakaptunk a kincsek egy részét, a fennmaradó hátralék azonban azóta is várat magára.



Ma ünnepelné születésnapját a költő és népdalgyűjtő Palóczi-Horváth Ádám.  Műveit a hölgyek bizonyára jobban ismerik mint férfitársaik, ugyanis az író röpiratban állt ki a nők egyenjogúságáért, miközben a nemesség kiváltságainak visszaszorítását követelte. Verseiben pedig annyira gúnyolta a németeket, hogy 1814-ben eljárást is indítottak ellene. Ezért verseit átköltötte, hogy elterelje magáról a gyanút.

293 éve született a lódítás és nagyotmondás megtestesítője, Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró. A történetírás úgy tartja: a katonatiszt a vadászatok után rendezett esti mulatságokon nagyzolt hihetetlen kalandjaival az ámuló közönségnek, melyeket később csokorba szedtek és könyvben is kiadta. Ki ne emlékezne például arra, amikor a mocsárba ragadt gróf a parókája  copfjánál fogva húzza ki magát a csávából.  De, hogy valami újat is mondjunk, álljon itt még egy történet: Münchausen saját bevallása szerint egy vár bevétele után arra lett figyelmes, hiába itatja lovát, szomja mégsem múlik. Háta mögé nézve azonban egyből meglátta mi a gond: a kapu kettévágta szegény paripáját. A ló hátsó része pedig önálló életre kelt és szétrúgott a törökök közt. A báró végül babérindával varrta össze a különálló testrészeket. Ennek viszont az lett az eredménye, hogy egy ág nőtt ki szerencsétlen táltos hátából. Így Münchausen lett az első ember aki folyamatosan árnyékban ülhetett a nyeregbe.



A szürrealizmus nagymestere, Salvador Dali 109 éve látta meg a napvilágot. Csodabogár jelleme kora celebjévé avanzsálta a művészt. Életében csaknem 1500 képet festett, már amikor nem jelmezt tervezett, vagy éppen filmet rendezett. Dali emellett szerette átverni az embereket is. John Lennon özvegye, Yoko Ono például 10 ezer dollárt ajánlott egy szál bajuszszőrzetéért. A festő nem bírt ellenállni a vaskos csekknek, azonban attól tartott, hogy az asszony boszorkány, és meg akarja babonázni, arcszőre helyett száraz füvet adott a pénzért cserébe.



Most pedig jöjjön egy kis zene.  Eric Burdon, a The Animals alapítótagja is ma ünnepli születésének évfordulóját. Zenekarának nevét olvasva bizonyára mindenkinek beugrik a gitáros növendékek unalomig ismert gyakorlódala a “House Of The Rising Sun”. Éppen ezért mi nem is ezzel a nótával tisztelegnénk az “57. valaha volt legjobb énekesnek” választott rocker előtt.


Ha már rock, jöjjön egy kis pop. Ezen a napon került a top listák élére Madonna “Crazy For You” című dala 1985-ben. Karrierje kisebb bicsaklásokkal azóta is töretlen. Ha épp nem lemezei, akkor magánélete miatt kerül a címlapokra. Mint amikor például házassági szerződést kötött Guy Ritchivel, és a papírokban kikötötte, hetente hányszor kell szeretkezniük, milyen érzelmi támogatásokra van szüksége, illetve hogy a veszekedések alkalmával milyen szavakat használhatnak.


Egészen 1997 május 11-ig veretlen volt Garry Kasparov sakk világbajnok. Aznap azonban - a világon először - legyőzte őt az IBM komputere a “Deep Blue” . Ez volt az első alkalom, hogy egy gép válhatott sakk-bajnokká.

Hiába a rossz idő, mégsem unatkozhatunk otthon egész nap. A kulináris élvezetek rajongói például megtömhetik hasukat a Nagypiac főzőversenyén. Utána pedig, hogy lemozogják a nagy zabálást, biciklire pattanva részt vehetnek egy igazi zselici kerékpártúrán, vagy vasárnap futhatnak egy jót az olimpiai futónapon. Ha azonban csak lazulna, egy igazi mexikói fürdőzéssel kieresztheti a héten magából a héten falhalmozódó feszültséget a Virágfürdőben. Ha felkeltettük érdeklődését kattintson ide!

Ha rendszeresen olvassa napindítónkat, megszokhatta, hogy mindig valami érdekes, vicces, de mindenképp vidám dologgal zárjuk sorainkat. Ma miért lenne ez másként? Álljon most itt egy, a sidneyi TED konferenciára készült videó, amelyben azt láthatjuk szuperlassított felvételeken, miként reagálnak a kisgyerekek a számukra szokatlan és meglepő új ízekre. Hát lássuk:

Címkék: derű, kalendárium, napi, zene, film, kis szines