A nyári viharszezon közeledtével akár életmentő is lehet odafigyelni arra, milyen szabályokat érdemes betartanunk, ha épp a természetben ér el minket a viharos idő.


Villámlással járó viharokra Magyarországon elsősorban május közepétől augusztus végéig kell számítani, ilyenkor fontos ügyelni az időjárási jelenség okozta károk és sérülések megelőzésére – közölte ma az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).


Felhívták a figyelmet arra, hogy a villámok a legkisebb ellenállású utat követik, így az élő szervezetek alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Villámcsapáskor a legszerencsésebb esetben is súlyos égési sérülés és sokk éri az emberi szervezetet, súlyos esetben pedig az áramütés okozta sokkban leállhatnak az életfontosságú szervek is.

villám

További tanács, hogy villámláskor senki se maradjon nyílt területen, ehelyett autóba vagy épületbe húzódjanak be vihar idején. Ha ez nem megoldható, akkor se tartózkodjon senki vízben, hegytetőn, illetve magányos vagy erdőszéli fa közelében.


A természeti jelenség ellen elsősorban technikai eszközökkel lehet védekezni. Az épületekben szakszerűen kiépített villámvédelem, vagyis a villámhárító és a túlfeszültség-védelmi rendszer nagyfokú biztonságot nyújt a villámok közvetlen és közvetett hatásaival szemben - tették hozzá.


A szélvihar, villámlás, illetve heves zivatarok során követendő magatartási szabályokról bővebb információ az OKF honlapján, a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus oldalon találhatók.


A közlés szerint 2011-ben hat villámcsapással összefüggésbe hozható jelentős tűzeset volt, és mindegyik tűz nyáron, június-augusztusban keletkezett. Tavaly két esetben indult tűzvizsgálat villámcsapás következtében keletkezett tűz miatt, idén eddig egy alkalommal – fűzték hozzá.
Ahogyan azt a kapos.hu megírta, Somogy megyében továbbra is citromsárga riasztás van érvényben, tehát újabb viharokra lehet számítani.


forrás. mti

Címkék: ugyanoda, kétszer, csap, villám, nem, kis szines