Rokonok, barátok, érdeklődők gyülekeztek a baranyai Orfű-Lipócon megrendezett ötnapos kiválasztó tréning, a „pokol 120 órájaként” is emlegetett  III. Elite Challenge vasárnap délutáni oklevél-átadó ünnepségére. Valamennyien türelmetlenül várták, hogy megpillantsák a kiképzés utolsó napját is sikerrel teljesített jelölteket. Aztán egyszercsak megjelentek azok is: lassan, libasorban érkeztek, lefogyva, égő szemekkel, láthatóan az utolsó erőtartalékaikat mozgósították. Az egyik instruktor még megpróbálta rendben felsorakoztatni őket, de végül csak legyintett – a napi két óra alvással megfűszerezett, könyörtelen fizikai és pszichés terhelés után a végletekig elcsigázott fiúk már arra sem voltak képesek.

A záróeseményen a vezető kiképző, a volt különleges főtiszt Koltai Arnold alezredes fotómontázs-vetítéssel színesítve foglalta össze az ötnapos tréninget. Kiemelte, hogy az USA Különleges Erőinek kiválasztó fázisát, és a magyar honvédség rohamlövész-tanfolyamának első hetét felölelő programra kemény jelöltek jelentkeztek – de mint kiderült, a gyötrelmes erőpróba még közülük is sorra szedte áldozatait. Egészségügyi okból, motiválatlanság, illetve kimerültség miatt sorra estek ki a versenyből - az utolsó, 50 km-es nagytávolságú menetgyakorlat során az egyikük egyszerűen elaludt az útszélen, és nem is lehetett aktivizálni. Végül mindössze öten teljesítették valamennyi követelményt, ketten pedig szintén végigcsinálták a kiképzést, csupán a tereptan-vizsgájuk nem sikerült. Ez utóbbiak is átvehettek oklevelet, ám az Elite Challenge felvarró – amelynek tulajdonosai immár „a legkiválóbbak csapatának tagjai” – nekik nem járt.

Kaiser Csaba az egyike annak az öt jelöltnek, aki legyőzött minden akadályt. A 24 éves magyaralmási tűzoltó azt mondja, tudta, hogy nagyon kemény erőpróba vár rá, de annak könyörtelensége minden elképzelését felülmúlta: - Tényleg brutális volt - fogalmaz -, többször is úgy éreztem, nem bírom tovább. Sosem felejtem el, hogy amikor az 50 km-es menet végére teljesen kimerültem, hogyan segítettek, biztattak, motiváltak a társaim. Az egyik, amit megtanultam, éppen ez – hogy a csapat, a közösség milyen hatalmas plusz erőt tud adni. Másrészt pedig sokkal jobban megismerte önmagamat, rájöttem, hogy képes vagyok átlépni a határaimat, képes vagyok energiákat mozgósítani még akkor is, amikor már úgy érzem, vége, nincs tovább. Nagyon büszke vagyok arra, hogy végigcsináltam!

Akinek most nem sikerült ugyanez, illetve aki most kapott kedvet ahhoz, hogy kipróbálja, valóban legyűrhetetlen-e, az máris készülhet. Koltai Arnold ugyanis bejelentette: már szervezik a IV. Elite Challenge-et, augusztus 21. és 26. között újból megnyílik a pokol kapuja…

Címkék: pokol, USA, kiképzés, elit, kemény, katona, kis szines