Amint arról a KaposPont is tudósított: a pokol 120 órájának is nevezett tréningre 29-en jelentkeztek, végül azonban csak 20-an kezdték meg a kiképzést. ma van a Vizek Napja a III. Elite Challenge-en. A baranyai Orfű-Lipócon zajló, ötnapos kiválasztó tréningnek ez a legbrutálisabb erőpróbája.

A kedd esti tréningkezdésre még 20 jelölt érkezett meg az EC központi helyszínére. Megkapták a felszerelésüket, orvosi ellenőrzésen estek át, majd másnap hajnalban nekivágtak az egymást követő, kizsigerelő feladatoknak. A kérlelhetetlen kiképzők kíséretében azóta felméréseken vettek részt, tereptan-elméleti foglalkozás, akadálypálya-begyakorlás, éjszakai erőpróbák is vártak rájuk, kötéltechnikai alapismereteket szereztek (megtanultak a többi közt kisegítő kötelekből beülőhevedert, valamint csomózásokat készíteni). Az akadálypályán biztonsági eligazítást kaptak, megtanulták az egy kilométer hosszú pálya elemeinek legjobb legyőzési módjait, pl. hogy miként küzdjenek le mély árkokat ausztrál mászótechnikával.

Csütörtök éjszaka különleges kihívás feszegette tovább a jelöltek pszichikai és fizikai határait: a vaksötétben zajló tereptan-gyakorlaton 300-500 méterre lévő pontokat kellett megtalálniuk. Először kevés siker koronázta az erőfeszítéseiket, ám egy frissítő és a memóriára is jó hatással lévő, félórás testedzés után máris kezdték megtalálni a pontjaikat. Azt követte további fizikai feladatok megoldása, majd az aznapi két (!) óra pihenő. Péntek reggelre immár a 10. jelölt is kiesett a küzdelemből. Ketten egészségügyi okból, nyolcan felkészületlenség, kimerültség miatt fejezték be idejekorán a tréninget. Ezzel a III. Elite Challenge is „hű maradt hagyományaihoz”: máris 50%-os a lemorzsolódás!

elitkatonák_02


- Ismét megmutatkozott, hogy megfelelő és komoly felkészültség nélkül már a bekerülési feltételek sem teljesíthetők, ami ráadásul csupán töredékét jelenti a további terhelésnek és igénybevételnek – mondja Koltai Arnold vezető kiképző. - Az Elite Challenge híressé vált keménysége és követelménytámasztása valóban nélkülözhetetlenné teszi a precíz és koncentrált felkészülést és fizikai kondicionálást, amit igen eltökélt tudatnak kell támogatnia.

A „pokol 120 órájából” még bőven van hátra. A bentmaradt 10 résztvevő ráadásul ma szembesül élete egyik legbrutálisabb kihívásával, az EC hírhedt vízválasztójával, a Vizek Napjával. Ez az erőpróba egészen rendkívüli megterhelés elé állítja a jelölteket, akik csoportos feladatok során át kell bizonyítsák rátermettségüket, szívósságukat, csoportban való munkavégzésük képességét, kitartásukat, bajtársiasságukat, szociális érzékenységüket – s mindezt a legnehezebb körülmények között, komfortzónájukból messze távol.

elitkatonák

Címkék: kemény, kiképzés, elit, pokol, USA, katona, kis szines