Csupán néhány felhő árnyékolhatja be mai piros betűs ünnepnapunkat. Az időjósok szerint a hőmérséklet is pont ideális lesz pár korsó sör legurítására valamelyik majálisban. Az esernyőt viszont nyugodtan hagyja otthon, holnapig nem várható csapadék. Aki ebben a ragyogó időben a Balaton-parton, vagy netán a badacsonyi borospincéknél töltené el szabadidejét, rekordközeli: 122 centiméteres vízmélységre számíthat. Azonban fürdéshez még továbbra is vacogtató a 17 fokos vízhőmérséklet.

“Ttt van május elseje”, ma van a munka ünnepe. A nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt hivatalos állami szabadnapot 1882 óta tartják. Ilyenkor eredetileg a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokra emlékeztek világszerte. Ugyancsak ehhez a dátumhoz kapcsolódik a 8 óra munka, 8 óra pihenés elve is.  A katolikusok a munkások védőszentjéről, Munkás Szent Józsefről sem felejtkeznek meg ilyenkor.  A szerelmes  legények pedig ekkor állítanak májusfát azoknak a leányoknak, akiknek udvarolnak.


A vurstlik színes forgatagában ne felejtsük el felköszönteni Fülöp és Jakab nevű ismerőseinket, hiszen ez a nap a munkások mellett róluk is szól. Előbbiek a görög Philippos szó rövidítésének és magyarításának köszönhetik  nevüket, amelynek jelentése lókedvelő. A Jakab név eredete egészen a Bibliáig vezethető vissza, ugyanis a szó a héber Jákob görög változatából született. Jelentését máig homály fedi.

Kaposvár is bővelkedik a dátumhoz kapcsolódó évfordulókban: 1832-ben ezen a napon avatták fel hivatalosan a kaposvári megyeháza új épületét. A városképet a kezdetektől uraló – már akkor világoszöldre festett – klasszicista stílusú vármegyeháza építését 1828-ban kezdték meg Török Ferenc földmérő tervei szerint.



1849-ben ezen a napon vonult be népfelkelőivel Kaposvárra Noszlopy Gáspár, a vármegye Kossuth Lajos által kinevezett kormánybiztosa. A császáriak azonban  már korábban elmenekültek a városból. Noszlopy július végéig innen irányította az ellenőrzése alá vont területeket.

1890-ben ezen a napon a kaposvári MÁV-javítóműhely munkásai a Nádasdi-erdőben megünnepelték május elsejét. Ez volt a megye első május elsejei ünnepsége, amelyet a szintén ekkor kezdődött európai ünnepségekkel egy időben tartottak meg.

1945-ben ezen a napon Nagy Imre, az ideiglenes nemzeti kormány földművelésügyi minisztere ünnepi beszédet mondott a kaposvári Kossuth téren. A nagygyűlésen a földhöz juttatott parasztoknak kiosztották a birtoklevelet.

Manapság már otthon, a munkahelyen, az utcán, de még a WC-n ülve is beszélgetünk vagy internetezünk telefonunk segítségével. Nem volt ez mindig így.  Magyarországon az első kézikapcsolású telefonközpont 1881-ben, pont ezen a napon jött létre Budapesten. Puskás Tivadar ugyan már előbb is szeretett volna létrehozni egy távíróközpontot, de a tőzsdések ellenálltak. Úgy vélték ez nagyban hozzájárulhat az információk kiszivárogtatásához. Az első magyar telefonos-kisasszony Matkovics Júlia volt, aki a központ megnyitásának évében vizsgázott le távbeszélő kezelésből, később pedig ő tanította be utódait is.

113 éve hunyt el a magyar asztaloslegényből lett festőlegenda, Munkácsy Mihály. Képei a magyar eladások mellett a külföldi aukciókon is slágernek számítanak. 2004-ben például a londoni Sotheby’s-ben 525 ezer fontért kelt el a művész “A pataknál” című képe, rá egy évre évre pedig egy ismeretlen telefonáló 85 ezer fontért vette meg  “A lusta inas" című festményét a brit aukciósháztól.



Nagy nap volt a mai a magyar televíziózás történetében is. Ekkor kezdte meg működését ugyanis a Magyar Televízió. Első műsora pedig mi más lett volna, mint a május elsejei felvonulás élő közvetítése. A műsort 4 Thomson kamerával és 16 rádiós riporterrel rögzítették, amit mindössze csak néhány száz kiváltságos tudott otthonról követni, mivel akkoriban nagyon kevés tévékészülék volt az országban, az előfizetők száma pedig még annál is csekélyebb volt, és az adás sugárzása is csak Budapest környékére terjedt ki. A tévénézők száma a következő évtizedben azonban már egymillióra nőtt.



Ezen a napon vesztette életét Ayrton Senna da Silva brazil autóversenyző 1994-ben. A háromszoros Forma 1-es világbajnok, utolsó versenyén nem tudta bevenni a Tamburello-kanyart, és egy betonfalnak ütközött. Emlékül több versenypálya kanyarját Senna-ról nevezték el, 2010-ben pedig a szurkolók őt választották minden idők legnagyobb F1-es pilótájának. Eredményei mellett több mondata is szállóigévé vált. Mi is egy mondásával emlékezünk rá: “Ha második vagy, te vagy az első, aki veszít.”



Programként pedig mi mást is ajánlhatnánk otthon ülő olvasóiknak, mint egy igazi május elsejei badacsonyi túrát, vagy a helyi majálisok forgatagát. Aki azonban valami különlegesebbre vágyik, látogasson el a mesztegnyői erdei vasút napjára, ahol az erdei zötykölődés mellett szemtanúi lehetnek a felújított mozdony felavatásának, amit egy teljesítménytúra keretében megpróbálhatnak megelőzni.

Újabb ufós videó terjed az interneten. A felvételeket egy spanyolországi autópálya mellett készítette pár fiatal, egy égen lebegő furcsa objektumról, amely megpróbál a felhők mögé kerülni. Bújócska helyett azonban néhány villanás keretében láthatóan lezuhan. Érdemes megnézni az erről készített amatőr felvételt, azonban ne feledjük, napjainkban már szinte bárki létrehozhat kamu videókat néhány effektező program segítségével.



Végezetül pedig mi mással is kívánhatnánk kellemes kikapcsolódást és vidám, derűs napot a mai piros betűs ünnepen, mint Markos-Nádas örökérvényű rádiókabaréjával:

Címkék: érdekesség, napi, kalendárium, derű, program, időjárás, kis szines