Jószerivel hetek óta nincs olyan reggel, hogy a cserebogár-lakomától jókedvű énekesmadarak ne dallal köszöntenék az ébredő somogyiakat. A trillázás még a lakótelepek rengetegébe is utat talál magának és fennen hirdeti: egyre hosszabbak és egyre ragyogóbbak a nappalok. Pedig a rigónép bizonnyal nem olvassa az időjós portálok középtávú előrejelzéseit, mégis tudja, ha másért nem, hát a nyár visszavonhatatlan közeledte miatt érdemes még dudorászni.

A névnapi köszöntések közepette a Katalinok és a Kittik (nevük eredete görög, jelentése: mindig tiszta) is könnyen dalra fakadhatnak. Különösen akkor, ha megtudják, hogy Fényes Szabolcs és Lehár Ferenc is e nap szülöttei. Kettejük közül Lehár lenne az idősebb: a magyar operett világának kiválósága, az ismert zeneszerző és karmester ugyanis 1870-ben született. Ő jegyzi egyebek mellett a „Víg özvegyet”, a „Luxemburg grófját” és a „Cigányszerelmet” is. Munkásságát Magyarországon azzal is elismerik, hogy 2003-tól ez a nap az ő tiszteletére a katonazenekarok napja is.

Fényes Szabolcs 1912-es születésű. A termékeny zeneszerző olyan örökzöld slágerekhez adta a nevét, mint az „Az én rózsám vasutas”, a „Budapest, Budapest, te csodás”, az „Oda vagyok magáért”, a „Mindenkinek van egy álma”, a „Szeretni bolondulásig”, a „Fogj egy sétapálcát”, a „Táskarádió”, a „Fehér sziklák”, vagy Aradszkyval a „Nemcsak a húszéveseké a világ”.

Operettjei közül ma is sok helyütt műsorra tűzik a „Rigó Jancsit”, a „Duna parti randevút” és az „Osztrigás Micit” is; filmzenéi közül pedig talán az „Egy szoknya, egy nadrág”, a „2x2 néha 5”, a „Dollárpapa” és „A tanú” betétdalai a legismertebbek.

A sörissza Svejk atyja, a cseh regényíró, Jaroslav Hasek (1883) és a Fekete-erdei Prof. Klaus Brinkmann, vagyis Klausjürgen Wussow (1929) is ezen a napon születtek, akárcsak a matematikusok német "fejedelme", fizikus és csillagász, Carl Friedrich Gauss (1777).

Ez a nap George Washington számára is emlékezetes maradt. Naná, hiszen csak egyszer lesz az ember az Amerikai Egyesült Államok első elnöke.

A mai dátum azonban nemcsak világtörténelmi, hanem számítástechnikai mérföldkövet is jelöl: húsz esztendővel ezelőtt jelentette be ugyanis a CERN, vagyis az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, hogy a Világháló (world wide web) mindenki számára szabad és ingyenes.

méhecske

Pontosan egy esztendővel a webvilág hivatalos térnyerését követően, a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére elindult egy program, melynek célja a hazai mézfogyasztás növelése, illetve az aranyló magyar portéka piaci esélyeinek javítása volt. Ez a nap, tehát a méhek napja is. Szinte bizonyos, hogy a tavaszvárók seregében a kaptárlakók és gazdáik voltak idén az egyik fő zászlóvivők. A hosszantartó hideg és esős időjárás miatt ugyanis a mézgyűjtők nem tudtak kirepülni és 10 fok alatt az etetésük is problémás volt. De ennek mostantól vége; a virágporból hamarosan újra méz lesz …

Összeállításunk vége felé még három, szintén e naphoz köthető, és leginkább a kaposvári emberek mindennapjait alakító eseményt tartogatunk Önöknek.

1951 áprilisának utolsó napján tették le például a Kaposvári Textilművek alapkövét. A hálás feladatot Kiss Árpád könnyűipari miniszter vállalta magára; a néhány év múlva elkészült üzem a hatvanas években a Pamutfonó-ipari Vállalathoz került, amelynek hamarosan a legtermelékenyebb leányává vált.

A Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskolaalapköve is ezen a napon került a betonba, 1969-ben. A ma is a Szent Imre-templom és a Táncsics Mihály Gimnázium között álló épület 1970 decemberében készült el.

A kaposvári Mozimúzeum 1981-es nyitása is április 30-val került be a kalendáriumokba, amelyek arról is tudósítanak, hogy mindössze kilenc évadot megélt intézmény anyagából állandó kiállítást rendeztek be a Rippl-Rónai Múzeumban.

Néhány nappal ezelőtt egy igazán katonás, Markos-Nádas jelenettel kívántunk szép napot. Akkor a művész urak keresztneve volt a szerkesztési elv, ma az, hogy Nádas György (1962) Karinthy-gyűrűs humoristánk szintén április 30-án fújja el a szülinapi gyertyákat. Évekkel ezelőtt, a Balatonról írt tízpercesük, napjainkban is megállja a helyét.

 

Címkék: www, örökzöld, sláger, születésnap, időjárás, kis szines