Az április 14-én újra bejelentkező Tisza jeladója elmentette a madár téli tartózkodásának koordinátáit, így visszamenőlegesen is tudják, hogy a tél nagy részét a 2011 júliusában függetlenné váló Dél-Szudánban töltötte, ahol napjainkban is polgárháborús konfliktusok zajlanak.

Valószínűleg az ország jelentős részén nem lehet túl jó a GSM-hálózat lefedettsége, így talán nem meglepő, hogy Tisza jeladója nem küldött sms-eket, csak azután, amikor elindult északi irányba, és Egyiptomba érkezett. Augusztusi indulása óta mintegy 13-14 ezer kilométert tett meg.

A Tisza névre keresztelt madár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazról származik, és miután kalandos módon, október elején megérkezett Szudánba, többé nem kaptak róla hírt az MME munkatársai.

Miután néhány hétig nem érkeztek adatok, sejthették, hogy a madarak a mobiltelefon-hálózattal gyengén lefedett területeken lehetnek, ahogy történt ez a Nógrád megyéből származó Patak esetében is, amikor Csádból egy hónapon keresztül nem küldött jeleket magáról. Tisza esetében is reménykedtek a madarászok, hogy előbb vagy utóbb csak előkerül, de 2-3 hónap után már nem számítottak arra, hogy ez megtörténik.

A Tisza nevű gólya jeladójához hasonlók a korábbi típusokkal szemben már GSM-hálózatokon keresztül küldik a GPS-el rögzített koordinátákat, így a méretük és élettartamuk jelentősen csökkenthető. Azonban ha a madarak olyan helyen tartózkodnak, ahol nincs megfelelő térerő, akkor nem tudják elküldeni a rögzített adatokat.

Forrás: hvg.hu

Címkék: gólkyától, jött, elveszett, eltűnt, sms, kis szines