Óriás busát – 51 kilósat fogtak minap a halászok - olvastuk a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt. honlapján. Bár hivatalos „rekordlista” nincsen, ez a példány minden bizonnyal a legnagyobbak közül való.

Senki sem tudja pontosan, hogy mekkora a balatoni busaállomány, bár a halbiológiai kutatások szerint ma a Balatonban élő összes halmennyiségnek körülbelül egyharmadát, ötezer tonnányit tesz ki.

óriási busa


A direkt telepítés harminc évvel ezelőtt befejeződött: 1972 és 1983 között összesen közel 1,8 millió db kétnyaras busát telepítettek a Balatonba. Azóta is folyik a vita a szakemberek között, hogy honnan származnak a rendszeresen fogott, fiatalabb egyedek. Bizonyos megfigyelések szerint esetenként le is ívhat a távol-keleti jövevény a tóban (korábban telepítésének egyik magyarázata éppen az volt, hogy karbantartható az állomány, hiszen hazai körülmények között nem szaporodhat), de valószínűbb magyarázatnak látszik a busa-állomány folytonos utánpótlására, hogy a befolyó vizekkel, a környékbeli halgazdaságokból szökik be a fiatal busa a Balatonba.

A halászok busazsákmányának átlagsúlya 16 kiló körüli, de sokszor kerülnek a hálókba 40 kilós példányok is. Az ennél nagyobbak, ötven kiló körüliek már ritkábban, - a minap fogott 51 kilós busa minden bizonnyal a Balatonban élő legnagyobbak közül való.

A szakemberek úgynevezett állított hálós módszerrel – nagy szembőségű hálókkal - szelektíven tudják halászni a busát.

Ezt a módszert a horgászok is elfogadják. A halgazdálkodási társaságnak egyik közvéleménykutató kérdőívét a közelmúltban több horgász is kitöltötte. E szerint a pecások többsége (38%-uk) az állított hálós (jelenleg is alkalmazott) halászat intenzitásának fokozását tartaná célravezetőnek a busaállomány gyérítésében.

Címkék: óriás, gyérít, háló, őshonos, halász, busa, horgász, Balaton, kis szines