Továbbá arról tanácskoztak, hogyan lehetne a természethez még közelebb vinni az embert.

Kisvasúttal indultak a túrázók Mesztegnyőről, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park  Tőzike Tanösvényén megcsodálják a terület sajátos élővilágát. 2011-ig itt nem volt önállóan bejárható útvonal.


A hat kilométeres túraútvonalhoz hasonlóan újabbakat is létrehoznának a természetvédelmi területeken. Az ökoturizmusban a Duna-Dráva Nemzeti Park élen jár. Évek óta ugyanis számos kirándulási lehetőséget biztosítanak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.


- A 2013-as évben az igazgatóság számos új ajánlattal, kínálattal jelenik meg itt az utazás kiállításon is. Ide tartoznak például a csatatéri séták, amelyek hadtörténeti események helyszíneit mutatja be természetvédelmi szemszögből - mondja Buchert Eszter, igazgató-helyettes, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságától.


Az ökoturisztikai tanácskozáson a fenntartható fejlődés kiemelt szerepet kapott. Handó János azt mondta: mindannyian azon küzdenek, hogy az unokáinknak is legyen jövője.
- Próbáljuk összeszedni azokat a jó gyakorlatokat, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a Föld erőforrásait, a rendelkezésre álló erőforrásait a lehető legoptimálisabban használjuk. Pillanatnyilag az ember 50%-kal több erőforrást használ, mind a Föld képes újratermelni. azt jelenti, hogy nem fenntartható a mindennapi működés az életünk - Handó János, a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter elnöke.


Ez azt jelenti, ha nem történik változás, 50-100 év múlva már nem lesz élhető a bolygónk. A fenntartható környezet egyik kulcsa az energiával való takarékos gazdálkodás lehet.
- Az energia előállítás módjára is más technikát kell alkalmazni, mint az eddigi technikák hogy szénhidrogéneket égetünk, ezzel szemben hőszivattyús megoldások, napkollektoros, napelemes megoldásokkal lehet az energiát korszerűen előállítani és ezzel a környezetet kímélni - tette hozzá Gádor Katalin, a THERMO-SAVES Kft. környezetvédelmi szakmérnöke.
A konferencián a zöldutak fejlesztési lehetőségeiről is tanácskoztak. Szeretnék, ha egy térségben élő falvak összefognának és termékeikkel, programjaikkal még több turistát vonzanának. A zöldút fejlesztés már a határra is átnyúlik. A klaszter ugyanis a közelmúltban támogatás nyert egy horvát-dél-mecseki túravonal létrehozására.



Címkék: bolygónk, múlva, 50-100 év, élhető, nem lesz, kis szines