A kaposvári Lovasakadémián már évek óta foglalkoznak beteg gyerekekkel. Hiperaktív, autista, vagy egyéb problémákkal küzdő gyerekek is járnak ide lovas terápiára. Becslések szerint akár 32 ezer fiatalon is segíthetnének, ha lenne elég  lovasterapeuta és lovesedző. Ezért a képzéseket egyetemi szintre emelné a Kaposvári Egyetem.


- A mi számításaink szerint, a hozzánk érkező betegek, kb 70%-nak segít. Ami egy óriási szám, ez a legjobb terápia, mai létezik a világon -  mondja a Magyar Gyermekmentő Szolgálat elnöke, alapító, kurátor Edvi Péter.


Ma hivatalosan is megalapították a Lovasterápia és hippológiai tanszéket. A szak akkerditálásá napokon belül elkezdődik két év múlva pedig már az alapszak is elindulhat 30-50 hallgatóval. A képzés egyedülálló lesz az országban.


- Itt van ez csodálatos infrstruktúra, ennek van egy pedagógiai vonzata is, a sérült gyerekekenk a terápiás képzése és életminőségük javítása, ugyanakkor van benne egy csomó állatudományi dolog, és amellettegy olyan biztonság, hogy ha bármi baj van itt van természeszerűleg mentő és orvos - mondja a Kaposvári Egyetem rektora, Szávai Ferenc.


Az állatartók szemléletén is változtatnának.
- Azt a fajta állatartói kulturát igyekezzünk felépteni a mi valaha megvolt és egyszercsak eltűnt és talán most a következő 100 évben vissza lehet hoznui. Amely lehetőséget adott arra, hogy ha megnézünk egy 1920-as vagy az előtti képet egy istállóról, akkor arra vágyunk most. Na ezt kell újra elérni - tette hozzá Hevesi Ákos, állatorvos.


A szakemberek szerint ha sikerül az akkreditáció, és a szak elindul, az hiánypótló lesz az országban.

Címkék: egyetemen, elsőként, országbsan, lovasterápia, indul, Kaposvári, kis szines