Bárki, bármilyen mesét mondhatott, egy feltétellel. "Tavaly azt találtuk ki, hogy idén legyenek olyan mesék, amelyek a vízhez kapcsolódnak. Legyen az a Balaton, legyen egy folyóvíz, legyen a tenger" - mondta el a KaposPontnak a rendező elvet, a zsűri egyik tagja, Gombos Péter. Ennek a kritériumnak minden iskolás megfelelt.

A Lókötők tánccsoport zenés, táncos előadásával kezdődött a mesemondóverseny Balatonföldváron. Addig a fellépő kisiskolások szüleik ölében várták izgatottan, hogy színpadra állhassanak.

A siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola egyik diákja utoljára állt színpadra, pedig nagyon szeretett itt fellépni. Csizmadia Renáta három esztendőn keresztül mesélt ezeken a deszkákon. Az ő példája is azt bizonyítja: a „csak tiszta forrásból” elnevezésű verseny eléri célját. Azt, hogy a gyerekek megszeressék a meséket.

Hartman Péterné, szervező szerint "a verseny elindításával a magyar kultúra napjára is méltóképpen szerettek volna emlékezni, másrészt a nevelőmunkának egy nagyon fontos része az is, hogy a mese által a gyerekeinket szépre, igazra és jóra lehet tanítani, hiszen mindez a mesében megvan".

Címkék: mese, tanít, Balatonföldvár, gyermek, verseny, kis szines