Összefoglaló:

A Táncsics döntőbéli szereplése ugyanakkor a legutolsó kérdésig bizonytalan volt. A gimnazisták azonban kockáztattak, szerencséjük is volt, így jutottak tovább. A döntőben a műszakis és a munkácsys fiatalok várják őket.

A Táncics, illetve a Zichy csapata jutott tovább kedden este a Copus 300 második elődöntőjéből. Az iparművészetisek magabiztos szerepléssel biztosították ugyan a részvételüket a fináléban, viszont a református gárdáját így is csak egy ponttal előzték meg. A Táncsics döntőbéli szereplése ugyanakkor a legutolsó kérdésig bizonytalan volt. A gimnazisták azonban kockáztattak, szerencséjük is volt, így jutottak tovább. A döntőben a műszakis és a munkácsys fiatalok várják őket.

Jóllehet a múlt heti elődöntő izgalaira sem lehetett panasz, a mostani minden várakozást felülmúlt. A továbbjutó helyek az utolsó fordulóig kiadók voltak. A kaposvári városháza dísztermében most is négy középiskolás csapat mérte össze tudását és a háromfős csapatokat bizony alaposan megdolgoztatták a kvízmesterek.

Licit. Este tíz óra felé mindenki tudta, hogy ez volt a Copus 300 második elődöntőjének kulcsszava. Ennek a kérdéstípusnak az a lényege, hogy a csapatok egy adott kép-, vagy videóbejátszás kapcsán zsetonokkal licitálhatnak.

A fiatalok összesen húsz zsetonnal gazdálkodhattak. Négy ilyen kérdés volt és  mindahányszor nőtt a felajánlható zsetonok száma. Amik, egyben ugyanannyi pontot is értek. Pluszban a jó válaszért, mínuszban a rosszért.

A selejtezőkből, a fináléba iszonyatos hajrával bejutó egészségügyisek is ezen vesztettek most rajta és volt, hogy a döntőről mindössze egy ponttal lecsúszó református csapata ténylegesen nulla pont alá került. Rögtön a vetélkedő elején. Igaz, ők az egész estét kissé megilletődötten, enerváltan is kezdték. Innen jöttek aztán fel.

Az egészségügyi csapata viszont egyenletesen, szépen kezdett. Két pontlevonást érő licitjükkel azonban a vetélkedő félidejére szinte behozhatatlan hátrányra tettek szert.

A legtöbbet azzal a kérdéssel bukták, ami a kaposvári textil fél évszázados fonalgyártására kérdezett rá. No persze, ki gondolná, hogy annyi fonal gürdült le az orsókról, mint a Nap-Föld távolság, oda-vissza, negyvenhatszor.

A Táncsics továbbjutása ugyanakkor az utolsó percekig kérdéses volt. Nekik - ahhoz, hogy a fináléba kerüljenek - a legutolsó, persze licites kérdésnél minent egy lapra kellett feltenniük. A videóbejátszást követően Csík Ferenc, 1936-os berlini olimpiai aranyát firtatta a kérdés. A válasz jó volt; a gimnazisták továbbjutottak. Tulajdonképpen ekkor szorult ki a fináléból a református különítmény, hiszen az iparművészetisek végig kiegyensúlyozottan az első-második helyen meneteltek, a Táncsics viszont a záró kérdés előtt még csak a harmadik volt.

Így a jauár 22-i döntőben az alábbi csapatok küzdhetnek az elsőséggel járó dicsőségért és az értékes nyereményekért:

Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Munkácsy Mihály Gimnázium
Táncsics Mihály Gimnázium
Zichy Mihály Iparművészeti, Ruhaipari Szakképző Iskola és Kollégium

A 20.30 órakor kezdődő eseményt a Kapos Televízió élőben közvetíti!

Címkék: copus, 300, vetélkedő, játék, kis szines, kaposvár