A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Dél-dunántúli Régió Központjának programja Pécs, Marcali, Siófok és Dunaföldvár mellett a térség számos más települését is érinti.

A szeretetszolgálat a kezdeményezéséhez 40 millió forintos pályázati támogatást nyert el. Így megkezdődhetett a régióközpont pécsi, Janus Pannonius utcai épületének rekonstrukciója, melynek keretében a jelenlegi nyílászárókat majd korszerűbbekre cserélik, továbbá felújítják az ingatlan homlokzatát és tetőzetét is. A másik fő projektrész, a különböző programok szervezése és lebonyolítása is javában zajlik – mondta Dusa Ágnes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Dél-Dunántúli Régió titkára.

- Ez mindenekelőtt önkéntesek toborzását, majd feladattal ellátását jelenti – tette hozzá a szeretetszolgálat munkatársa. - Erre egyrészt amiatt helyeztünk hangsúlyt, mivel az önkéntesség erősíti az olyan közös európai értékeket, mint például a szolidaritás; de amellett ráadásul a jelentkezőknek tanulási lehetőséget is biztosít, sőt új készségekhez segíti őket. Főként 15-25 éves fiatalokra számítunk, akiknek egy részét középiskolákban szervezett érzékenyítő foglalkozásokon igyekszünk megnyerni az ügynek. Az érdeklődők önkéntes képzésre jöhetnek hozzánk, majd kiválaszthatják, hogy milyen intézményben, illetve projektben segítenek rászorulóknak. Például hajléktalanokkal, fogyatékkal, valamint mélyszegénységben élő gyerekekkel is foglalkozhatnak.

A „Közös(ségi) érdek” projekt azonban nemcsak fiataloknak, hanem civil szervezeteknek is kínál programot. Azokra számít, amelyek örömmel segítenének a szegénységben, kirekesztettségben élőkön. E szervezetek munkatársait a szeretetszolgálat megismerteti a többi közt a szegregációval kapcsolatos alapfogalmakkal és a telepi komplex szociális munkával – az utóbbival elméletben és gyakorlatban is.

- Mindemellett pedig a hátrányos helyzetű lakosságnak is rendelkezésére állunk – teszi hozzá Dusa Ágnes. - A pályázati programunk révén a Dél-Dunántúlnak nemcsak azon a 16 településén tudunk nekik segíteni adományokkal és tanácsadással, ahol működik önkéntes csoportja a szeretetszolgálatnak, de a többin is. Összefoglalva ezért is mondhatom azt, hogy a „Közös(ségi) érdek” projekt nemcsak hogy tökéletesen illeszkedik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szellemiségébe és tevékenységéhez, de az utóbbit méginkább kiteljesíti, még hatékonyabbá téve azt az elkötelezett munkát, amit végzünk. -

Címkék: szeretet, máltai, dunántúl, dél, szolgálat, segítség, kis szines