Szerda 8.45


A Magyar Közút közleménye:

Az országban több útszakaszon is még téliesek az útviszonyok – A Magyar Közút 250 munkagépe dolgozik az utak hóeltakarításán

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform osztályának legfrissebb adatai szerint már csak a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben esik a hó, hószállingózást jelentettek Tatabánya, Harkány, Cegléd és Kiskőrös térségéből. Országszerte azonban több térségben is még téliesek az útviszonyok mind a főutakon, mind a mellékutakon. A társaság összesen 250 munkagéppel dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon.

A főutakon a Dunától keletre többnyire téliesek az útviszonyok, itt havas, latyakos, hókásás szakaszokra kell számítani. A Dunától nyugatra csupán Tatabánya, Esztergom, Kápolnásnyék és Paks környékén téliesek a körülmények, a Dunántúl nagy részén vizes, nedves a főúthálózat.

A mellékutakon a Dunántúl nyugati és déli részét leszámítva mindenhol téli útviszonyok uralkodnak. A Tiszántúlon és az északkeleti országrészben túlnyomó részt havas a mellékúthálózat, a Dunántúlon, a Duna–Tisza közén és az Északi-középhegységben pedig többnyire latyakos, hókásás szakaszokra számíthatnak a közlekedők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen 250 munkagépe és több mint 600 munkatársa dolgozik jelenleg is az utak síkosságmenesítésén. A társaság mind a 78 üzemmérnökségén II. fokú a téli tisztántartási készenlét.

A télies útviszonyokra való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.

 

Szerda 8.00

Somogy valamennyi útja járható. Az utak sónedvesek. A közút gépei sóztak éjszaka - tudtuk meg a Magyar Közút megyei ügyeletéről.

A legtöbb hó a megyében Szántód térségben hullott, 2 centiméter. Kaposvár, Marcali, és Nagyatád térségében 1-1 centiméteres hó esett. A közút ügyeletét éjszaka elakadásról nem tájékoztatták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára a Dunántúlon a helyenként átmeneti ónos eső miatt citromsárga figyelmezető jelzést adott ki Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna és Baranya megyére.

Az Időkép előrejelzése szerint Budapesten és a keleti országrészben holnapra 1-3 centi hó eshet, a Dunántúlon 2-5, észak-nyugaton akár 8 centis hóréteg is lehet szerda reggelre.

Részletes időjárás itt!

Kedd 22.00

Kedden kora este komolyabb fennakadásokról még nem voltak hírek, a fővárosban az utak csúszósak, de járhatóak. Több autó ütközött össze a havas 8-as úton kedden Litér térségében, többen könnyebben megsérültek - közölte a mentőszolgálat Veszprém megyei vezetője az MTI-vel. Az útszakaszon torlódás várható. Később baleset miatt teljes szélességében lezárták a 8-as főutat Öskünél kedden késő délután, egy kamion személyautóval ütközött. Hat sérültet vittek kórházba, a forgalmat Hajmáskér felé terelik el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma éjfélig Győr-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyére adott ki elsőfokú riasztást, ónos eső miatt, holnapra ugyancsak ónos eső miatt Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna és Baranya lakói készülhetnek riasztásra a csúszóssá váló utak miatt.

Délen okoz gondot a tél - esik a hó Görögországban

Fennakadásokat okozott a téli időjárás kedden Törökország és Görögország közlekedésében, Tel-Avivban pedig hatalmas dugók alakultak ki a szokatlanul heves esőzés által okozott áradások miatt.

A török tengerhajózási hatóságok délben ismét kénytelenek voltak leállítani a Fekete-tenger és a Márvány-tenger közötti Boszporusz szoros hajóforgalmát a térségben tomboló hóvihar miatt, amely drasztikusan csökkentette a látótávolságot. A Turkish Airlines nemzeti légitársaság 76 keddi és szerdai járatát mondta le, tanulva a több tucat hétfői kényszerű járatkimaradásból.

A görög főváros környékének havas-jeges útjain csak lépésben haladt az autóforgalom.

Forrás: MTI, index.hu

Címkék: kiadták, risztaás, Somogyra, ónos, eső, kis szines, időjárás